Туристическият бизнес прави консорциум, иска летище Балчик

Туристическият бизнес прави консорциум, иска летище Балчик | StandartNews.com

Добрич. Туристическият бизнес от Северното Черноморие е готов да се обедини в консорциум, който да концесионира летище Балчик. Това съобщи пред журналисти вицепремиерът на икономиката без портфейл в кабинета „Орешарски" Даниела Бобева, която провежда срещи с туристическия бранш по цялото Черноморие, за да се запознае на място с проблемите.

На импровизиран брифинг в Албена вицепремиер Бобева заяви, че като цяло може да определи проблемите с достъпа на нискотарифни полети, концесиите на плажовете, държавната политика по отноишение на рекламата на страната ни като туристическа дестинация и визите. Тя добави, че в момента концесионирането на летище София, към което е и летище Балчик, е спряно и се извършват анализи, които да покажат икономически най-добрата ефективност. Браншът е категоричен, че ако има повече нискотарифни полети и заработи летище Балчик, то страната и бизнесът ще увеличат приходите от туризъм.

По Северното Черноморие Бобева е провела среща с браншовици в Каварна, Балчик, Албена и Златни пясъци.

„Нямам готова рецепта за проблемите с концесиите и не знам защо този проблем досега не е решен, но трябва да се види какво може да се направи в тази посока. Факт е, че се разраства легловата база, а плажа не стига", каза Бобева. Пред журналисти преди време изпълнителният директор на „Албена" АД, които са концесионер на плажната ивица в курорта, Красимир Станев беше заявил, че в курорта 40 на сто от плажната ивица е гола, докато в другите 60 на сто туристите са като сардели, защото по закон се изисква минимум 50 на сто от плажа да е свободен. Бобева заяви, че всеки един плаж е със специфични проблеми, но ще се търси модел, за да се избере най-правилното решение. Смятам, че европейските директиви очертава рамка, в която има възможност за гъвкаво прилагане на правилата, каза още Бобева и добави: „Със съжаление признавам, че нашите органи не притежават достатъчно гъвкавост".

Тя коментира накратко и визите, като заяви, че предстои да се разисква и тази тема в МС. Браншът е поискал по-евтини визи и те да се дават по-бързо. Бобева заяви, че по справка към 30 юни има ръст на туристи спрямо броя им през м.г. от Русия, Беларус и Молдова. Вицепремиер Бобева заяви, че в срещите е дискутирала и друг проблем – недостига на спасители по морето. „Смятам за следващия сезон да сме готови като обучим млади хора и ги подготвим чрез Агенцията за професионално образование" – каза още тя. Попитана защо не се възстанови авиолиния София-Пекин и нискотарифната Шанхай – Варна, вицепремиер Бобева заяви, че не е запозната, но заяви, че и това може да бъде обект на дискусия в предстоящата идната седмица среща с дипломатите от Китайското посолство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай