Туристическият бизнес иска компенсации заради санкциите срещу Русия

Туристическият бизнес иска компенсации заради санкциите срещу Русия | StandartNews.com

България настоява за това пред Европа

Туристическият бранш настоява подобно на другите отрасли да получи компенсации страната ни заради санкциите срещу Русия. Това съобщи изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев.

"Предстоящият сезон ще бъде ужасен и нито малки, нито големи нямат гаранция, че няма да се стигне до фалити. Държавата и политиците ни трябва да отстояват интереса на страната ни, защото проблемът е изцяло политически. Отливът на руски туристи се дължи не само на валутния курс на рублата. Ако в други години сме посрещали между 20-30 хил. руски туристи в Албена, то тази година ще се радваме ако са 5-10 хил. лв., от което губим 15-20 млн. лв. Затова настояваме както има компенсации за производители на мляко, а плодове и зеленчуци, да има и за туристическия бизнес", каза Станев.

Темата коментира и Настимир Ананиев - депутат от РБ и зам.-председател на ДБГ, член на ПК по външна политика в НС при посещението си в Добрич.

"България има отправено запитване до ЕС за обезщетение, което да получим за туристическия бизнес и ще отстояваме интереса си, защото този отрасъл е един от ключовите по отношение на проблема с младежката заетост през сезона, както и по отношение на високия дял към БВП", заяви Ананиев.

Той добави, че областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска с писмо до ПК по външна политика в НС е поискал и облекчаване на визите за руски туристи, като също е отбелязала, че отрасълът е ключов в икономическото развитие на Добричка област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай