Туристи на опашка за съкровището на Кубрат

Туристи на опашка за съкровището на Кубрат | StandartNews.com

Стотици бургазлии се редиха на опашка, за да зърнат две уникални съкровища, свързани с нашата история - Луковитското и Кубратовото.

Официалното представяне на двете експозиции стана в Нощта на музеите. На церемонията присъстваха директорът на РИМ - Бургас Милен Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, зам.-областният управител Севдалина Турманова и народни представители.

Безспорно интересът на посетителите привлече най-силно изложбата "Споменът за Велика България: съкровището на кан Кубрат от Малая Перешчепина". Съкровището включва владетелски жезъл, ритон, посуда, коланни накрайници и др., които са част от 800-те предмета, намерени преди повече от сто години край украинското село. Общото му тегло при откриването е около 75 кг., от които 50 кг. са сребърните, а 25 кг. златните предмети. Днес то е показано в залите на Ермитажа поради изключителната си историческа стойност. В Бургас гостува единственото в България копие на златни предмети от най-голямото българско съкровище, намерено през 1912 г.

Луковитското съкровище също впечатлява с изящество. То е датирано към втората част на 4-ти век пр. Христа. Богатството е принадлежало на тракийски аристократ. Предметите са изработени от сребро, като някои от тях са позлатени.
Двете експозиции ще останат в Археологическия музей до 30 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай