Татул привлича туристи с нови атракции

Татул привлича туристи с нови атракции | StandartNews.com

Кърджали. На работна среща кметът на Момчилград Акиф Акиф и общински експерти объдиха мерки за реализация на конкретни дейности в туристическия сектор. На дневен ред беше темата за тракийското светилище на Орфей при село Татул. В рамките на срещата представителите на местната власт се обединиха около идеята на местата за продажба на билети да се въведе видео наблюдение и да се повиши качеството на обслужване.

С цел съхраняване и популяризиране на местното културно наследство, както и възможностите му за рационално развитие, експертната група единодушно взеха решение да бъдат въведни и нови атракции за привличане на туристи не само от страната, но и от съседните държави. „С увеличение на туристопотока, и ако реално се отчитат и приходите от продажбата на билети ще има повече постъпления в общинската хазна . Тези средства ще бъдат използвани само за реставрация и обновления по дестинацията Татул", заяви кметът Акиф Акиф. Той подчерта, че най-близкият проект на експертите спрямо светилището е да бъдат реставрирани старинните къщи в близкото село, които биха били атракция и за западните туристи.

Припомняме, че миналата година беше реализиран проектът „Източният свят на Родопа планина", чийто бенефициент бе община Момчилград в партньорство с общините Кърджали, Крумовград и Кирково. Тогава чужди тур оператори снимаха филм за културно историческото наследство в Източните Родопи, където беше включено и светилището Орфей край Татул. Увеличението на посещаемостта се дължи и на рекламата чрез проекта са убедени от общинска администрация Момчилград. За идния летен сезон вече има уговорени групови посещения на туристическата дестинация.

Същевременно, в новата програма за развитие на туризма са заложени археологически разкопки в мегалитния паметник . Последните разкопки са извършени през 2008 година. Тогава са отпуснати 50 хиляди лева в рамките на проекта „Татул – светилището на Орфей" по линия на програма ФАР. Надеждите на общинското ръководство са с нови открития многократно да се увеличи посещаемостта на района.

В последното издание на кампанията „Чудесата на България" светилището на Орфей се класира сред първите 20 културно-исторически забележителности на България. Историята на мегалитния паметник датира отпреди 6000 години и е със световно научно значение. Сочен е като единственият надземен тракийски храм, който е бил и мавзолей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай