Стопани на съборени каравани плашат с протести

Стопани на съборени каравани плашат с протести | StandartNews.com

Благоевград. Напрежението в навечерието на новия зимен сезон между собственици на незаконни каравани и община Банско е факт. Причината е променена наредба на общинския съвет, с която се разпорежда събарянето на двадесетината незаконни временни търговски обекта в курорта. Караваните са изградени в района на начална станция на кабинковия лифт и част от тях вече са изравнени със земята. Търговците и наемателите обаче скочиха срещу въпросната наредба.

„Ще решим какви протести да предприемем, защото се съсипва препитанието ни, бъдещето на семействата ни с лека ръка. Ще спрем колите в района с жива верига. Искаме справедливост", категорични са търговци наематели.

До разрушаването на обектите им се стигна, защото разрешителните им са изтекли още през април. Потърпевшите обаче твърдят, че преди години от общината им позволили да поставят капанчетата безсрочно. Част от търговските обекти са изградени преди повече от 5 години, други са вдигнати през 2012 г. и всички са с разрешителни като безсрочни. В караваните се предлагат храна, напитки и ски оборудване. Търговците са убедени, че по този начин общината убива дребния бизнес в зимния курорт. Кметът на общината Георги Икономов каза, че още преди две години е предупредил наемателите, че сградите ще бъдат съборени.

"Ние минахме всичките етапи - от предупреждение, през даване на доброволен срок за премахване на обекти, до издаване на заповеди за принудително събаряне. Вече сме в крайна фаза - принудително премахване", това е позицията на общинските експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай