Столичани се изнасят на палатки до язовирите

Столичани се изнасят на палатки до язовирите | StandartNews.com

Стотици столичани опънаха палатки до язовирите. Един от любимите им е "Стойковци" в благоевградското село Логодаж. Някои пристигат и с каравани. Мястото се превръща в истински къмпинг, който едва побира желаещите да намерят прохлада в горещите дни. И да се отдадат на своето хоби - риболова. От години тук не идват само рибари от Пиринския край, но и от съседните области Кюстендил, Перник и София. Разбира се, всички мятат въдици по цял ден в язовира и се радват на спокойствие и добър улов. Защото рибата е в изобилие. Риболовците се хвалят с богат улов на шаран, бял амур и толстолоб. Майсторите, макар и рядко, хващат и сом. Отстрани пък цвърчат скарите и купонът за риболовците и техните семейства е гарантиран.

"Районът около водоема е райско кътче. Прекрасно място е за бягство от жегите. През уикенда няма къде игла да падне. Някои остават по цяла седмица с караваните си. Други пък живеят дни наред на палатки", твърди кметът на населеното място Пламен Червенков. Той е убеден, че водоемът може да се превърне в чудесна атракция за наши и чужди туристи.

"Заедно с местните хора мечтаем да се изготви проект и със средства от европейските фондове да се осигури необходимото финансиране за инфраструктура, подобрения и забавления край язовира", казва кметският управник.

Огради пазят от неразумни плувци

Огради заради нарушителите на забраната за къпане в опасни водоеми слага община Сатовча. Общинският кмет Арбен Мименов разпореди крайната мярка, за да се спре къпането на необезопасени места и да не се стигне да фатални инциденти с неразумни плувци. Кметската инициатива е във връзка с разгара на летния сезон и с цел превенция. "Правим всичко необходимо, за да не допуснем удавяния във водните площи на територията на община Сатовча. Затова издадох нарочна заповед, с която забраних къпането на неразрешени за това места. Забраната важи за язовири, водоеми, естествени разширения на реки и дерета", уточни общинският управник. Той е задължил кметовете на населени места на всички водни площи да поставят табели с надпис "Къпането забранено", а по-опасните водоеми да бъдат обезопасени с огради.

Управниците трябва да организират чрез полските пазачи и екополицаите редовното обхождане на водните площи и при констатиране на нарушения да налагат санкции на нарушителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай