Спират лавините в Пирин с 1,7 млн. лв.

Спират лавините в Пирин с 1,7 млн. лв. | StandartNews.com

Благоевград. Ще бъде въведена защита от лавини в Пирин планина. Национален парк „Пирин" ще изгради система за противолавинна защита по западния склон на връх Тодорка

. Става въпрос за четирите улея, които се спускат над туристическия маршрут от хижа „Бъндерица" до Шилигарника. „Необходимостта от подобни съоръжения е неотложна, тъй като всяка година поради каране на ски и сноуборд извън ски зоната загиват хора при срутване на снежни маси", твърдят от ръководството на парка.

В момента съществува само едно такова устройство в местността Палашица, то е австрийско и струва 250 000 евро. Подарено е на парка от фирмата - концесионер на ски центъра – „Юлен". Въпросните машини прилича на оръдие, което има резервоар, пълни се веднъж годишно с газ. При опасност от лавини може да се активира дистанционно. В резултат на взрива, който произвежда, натрупаният сняг се свлича контролирано.

Парк „Пирин" обяви обществена поръчка за 3 такива оръдия, а изпълнителят ще извърши геоложки проучвания ще изготви проект, ще достави, монтира и тества системата за борба с лавини. Прогнозната стойност е 1,745 млн. лв., крайният срок за изпълнение е 30 ноември следващата година. Финансира се по Оперативна програма „Околна среда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай