СНИМКИ: Лятото на круизите

СНИМКИ: Лятото на круизите | StandartNews.com

Богати американци и австралийци откриха България

Двойно повече лайнери акостират във Варна, очакват се 24 000 туристи до края на сезона

 Днешните круизъри трябва да благодарят на Клеопатра за въведената от нея мода за романтично пътуване с кораб по Нил. Това пише в книгата си "Съвременни видове туризъм" доц. Стоян Маринов, преподавател в Икономическия университет във Варна и член на УС на Варненската туристическа камара. За начало на круизния туризъм той посочва 1818 г., когато нюйоркската корабна компания "Блек Бол Лайн" открива първата пасажерска линия между САЩ и Англия. Първият построен специално за круизи плавателен съд е "Св. Сунива", собственост на шотландска корабна компания. Днес круизният туризъм става все по-масов и предпочитан от хора от средната и под средната класа. Прогнозите са броят на пасажерите да достигне 25 млн. през 2015 г. След 90-те години участниците в круизни пътувания са със среден ежегоден ръст от 7.4%. Но при по-голямата масовост спада и платежоспособността на туристите.

Очакванията за рекордна 2014 г. по отношение на пасажерските кораби са на път да се сбъднат. До първите дни на август акостиралите лайнери са 16, а до края на круизния сезон през октомври ще бъдат над 40. Над 11 500 пасажери са пристигнали досега във Варна. За сравнение, през миналата 2013 г., която предварително беше малко изкривена и не следва да се взема за база - пътниците бяха 2995, посочва шефът на порта доц. Божидар Чапаров. До края на октомври се очакват общо над 24 хиляди круизни туристи да посетят морската столица и нейните забележителности.
Пристанище Варна се посещава средно от 20-22 пасажерски кораба годишно. 2013 г. беше изключение заради "Арабската пролет". Но тази година имаме двоен ръст на пасажерски кораби. Очертава се изключително дълъг круизен сезон -от средата на април до края на октомври и с почти удвоени заявки за посещения на лайнери от февруари насам. Заради кризата в Украйна круизните компании пренасочиха маршрутите си в Черно море към българските пристанища, припомни доц. Чапаров. Порт Варна наистина показа пълна готовност и организация да поеме новия поток от кораби и туристи. Не само във връзка със събитията в Украйна, но и туристите, и компаниите, които оперират тези кораби, преоткриха дестинацията Варна и България. Така че можем да очакваме повторен интерес.
Рекордът досега е бил през 2009 г., когато на Морска гара са акостирали 25 лайнера с близо 13 хиляди пасажери.
Първият и извънреден кораб, който пристигна във Варна веднага след Цветница - "MSC Sinfonia" - откри круизния сезон на 14 април. Той докара 2065 пасажери, припомни доц. Чапаров. Той не е включвал първоначално българския порт в маршрута си, но заради напрегнатата ситуация в Украйна компанията е предпочела Варна за двата круиза в Черно море - през април и май. "MSC Sinfonia" дойде отново на 8 май с над 2000 пътници. До края на сезона на 21 октомври най-много курсове до Варна ще направи бутиковият "Хармони Джи", който води над 50 пътници, но предимно богати американци. Той има седем рейса до морската столица.

"Variety Voyager", плаващ под малтийски флаг, до началото на август направи три круиза до Варна, като на борда му са предимно богаташи от Австралия. За първи път у нас се очаква да пристигне през септември "Celebrity Constellation" с над 2000 пътници. Кеят на Морска гара може да приеме кораби до 250 м, за това той ще спре на рейд и корабните тендъри ще извозят пътниците до брега. "Аida Aura", по-известен като "Усмивката" заради нарисуваната картина на него, плаващ под италиански флаг, идва по график 5 пъти това лято и вози по 1400 пътници. Три посещения ще направи до края на сезона "Seabourn Odissey" под флага на Бахама с по 450 пасажери. Очакват се през ранната есен две посещения на "Viking Sineus" - Украйна. Последната заявка до този момент е за 21 октомври на "Boudicca" с 900 пътници на борда. За следващата 2015 г. има вече 5 заявки за кораби, но към края на сезона ще проличат тенденциите. А най-точно ще се знае през февруари догодина, след като минат борсите.

Рибарите се сърдят, но сигурността е по-важна

Доц. Божидар Чапаров, шеф на порт Варна

- Доц. Чапаров, къде се предвижда да бъде пасажерският терминал в плановете за новия интермодален терминал?

- Идеята е сегашното пристанище Варна-изток, след преместване на мощностите му, да се превърне в зона за развлечения и рекреация, а пасажерският терминал да бъде преместен, като бъде изграден наново на т.нар. Мол А. Или това са 6, 7, 8, 9 и 10 кейови места. Защо ние считаме, че там е най-подходящо? Защото дава възможност Мол-ът да бъде обособен и осигурен с ISPS Code при пристигане на всеки круизен кораб най-бързо и най-лесно.

- Как решихте проблема с паркирането и задръстването с коли на Морска гара?

- Това, което е в нашите компетенции, го правим - имаме постоянен пост на Морска гара, бариери към яхтклуба, значително е подобрена организацията на движение в района. При пристигане на пасажерски кораб има и Гранична полиция, която ограничава свободния достъп на граждани. Автобусите влизат по-спокойно, достъпът на коли е вече по-редуциран.

- Няма ги вече бабите с дантелите, а и рибарите с въдиците?

- Не допускаме рибари на Морска гара, независимо от периодичните протести. Твърдо устояваме позицията, че сме външна граница на ЕС и спазваме ISPS Code за сигурност. И независимо от огромното желание на някои хора да ловят риба на Морска гара, мисля, че е по-важно да опазим сигурността на пристанището, сигурността на туристите и да предадем облика на Морска гара, който Варна заслужава. Надявам се проблемът да не излезе на дневен ред с наближаване на изборите и различни политици да яхнат тази вълна. Мисля, че и този път разумът ще надделее и интересите на града ще бъдат над интересите на определена група хора.

Много гости, но все по-бедни

Голям обем за сметка на качеството. Много туристи, но все по-бедни и по-малко харчат, коментира Наско Атанасов, председател на ревизионната комисия на Съюза на екскурзоводите в България. Той посочи, че преди 10 г. един ден на круизен кораб струвал $600, а сега толкова излиза цялото пътуване. От 250, лайнерите в света станали 800 с над 1000 пасажери. Конкуренцията сваля тарифите на круизите, които стават все по-достъпни за масовия турист. Но той невинаги е готов да плаща за културно-исторически забележителности и туроператорите свиват маршрутите. Варна и Несебър се радват все още на голям интерес. Номер 1 в морската столица са Римските терми.

50 000 лева повече приходи за музея

Археологическият музей във Варна отчита 50 000 лева повече приходи до края на юли в сравнение със същия период на 2013 г., каза шефът му проф. д-р Валентин Плетньов. Най-голям интерес за гостите представляват експозицията на съкровището и най-старото злато на света, скалният Аладжа манастир, Побитите камъни и Римските терми. Решен е проблемът с паркирането на големите автобуси на ул. "Антим I" пред Археологическия музей. Вече има изграден паркинг и за малките Римски терми - срещу тях откъм страната на пристанището по бул. "Приморски". Голяма табела посочва, че той е само за автобуси. За празника на Варна на 15 август бе пуснато ефектното осветление на малките Римски терми. Средно между 32 и 45 хиляди са посетителите там на сезон, предимно чужди групи. Паркинги засега няма пред Музея на Възраждането и Етнографския музей, а чужденците от круизните пътешествия са много любопитни да видят интересните им колекции.

Оставят между 100 и 200 евро на брега

Круизните кораби, които хвърлят котва в Бургас и Несебър, дават голям тласък на туризма в региона, признават туроператори. Тази година пасажерите на Юг са почти два пъти повече в сравнение с миналата година. До момента на бургаския порт са пристигнали 10 кораба. Най-големият - "Коста Делисиоза", това лято е хвърлил котва три пъти. До края на октомври в морския град се очаква да пристигнат още 18 лайнера. Планираните круизи с дестинация Несебър пък са близо 60. В двата морски града до момента са пристигнали над 30 000 туристи. Половината от тях са се възползвали от възможността да слязат на брега. "Гостите, които идват с круизи, са доста платежоспособни и това е добре за туризма ни. Те са от цял свят, има американци, англичани, австралийци и японци. Много им харесва България или поне местата, които успяват да видят за краткото време на брега", коментира Стойчо Димов, шеф на звено "Маркетинг" в пристанище Бургас. Средно между 100 и 200 евро оставя всеки турист от лайнерите, които пристигат на Юг. Обикновено плащат еднодневни екскурзии до Созопол, Несебър и странджанското село Бръшлян. Някои използват свободното си време за шопинг по моловете. "Круизният туризъм е много важен за страната ни, въпреки че не е толкова масов. Той обаче дава възможност на пасажерите, които идват тук, да се запознаят с условията за туризъм у нас. Да речем, че 10% от тези хора харесат Черноморието и решат догодина да прекарат лятната си ваканция тук. Това е вторичен положителен ефект за черноморския туризъм в България", коментират туроператори.

ТОП 10 на гигантските кораби

Кой не мечтае за околосветско пътешествие на огромен и луксозен круизен кораб? Мегаплавателните съдове са като плаващи градове с всичко необходимо на борда им за една незабравима ваканция в открито море. А ето кои са най-големите круизни кораби в света.

1. Allure of the Seas
Най-големият и най-скъп круизен кораб, създаден досега. Струва $1,5 млрд. и е собственост на компанията Royal Caribbean International. Височината му е 72 м, дължината - 760 м, побира 8600 пътници - 6300 гости и 2300 персонал. Тежи цели 225 000 тона. Пътниците имат на разположение зала за танци, амфитеатър, ледена пързалка, басейни, джакузита, стени за скално катерене, въртележка, парк с извиващи се градини и открити пространства, казино, търговски център и множество заведения.

2. Oasis of the Seas
само с 5 см по-къс от Allure of the Seas и също е притежание на Royal Caribbean International, но пък струва с 200 млн. долара повече. На борда на 225 000-тонното плавателно средство има 16 палуби. Корабът разполага с 9 дизелови машини. 6 от тях позволяват максимална скорост от 22,6 възела, и 3, които произвеждат електричество.

3. Norwegian Epic
Капацитетът му е 4100 пасажери е сред най-луксозните в света. На борда има 19 палуби, бар от лед, увеселителни паркове, боулинг, магазини и 21 ресторанта. Тежи 155,873 т, дълъг е 329,49 м и е широк 40 м.

4. Freedom of the Seas
И този кораб е сред перлите на Royal Caribbean International. Предлага на гостите ледени пързалки, казина и ирландски пъбове. Дължината му е 333,9 м, а максималният брой пътници - 3634.

5. Liberty of the Seas
Създаден през 2007 г. от Royal Caribbean Cruise Line. Има 15 палуби, тежи 154,407 т и е дълъг 338,9 м. От неговите водна, сърф и ледена пързалка, миниголф и волейбол игрища, фитнес и ресторанти, могат да се възползват до 3634 пътници.

6. Independence of the Seas
Отличава се с уникални тематични кътове и предлага разнообразие от спортни занимания - стени за катерене, игрища за волейбол и басейни. Тежи 154,407 т и е с дължина 339 м.

7. Queen Mary 2
Тежи 151,400 т, побира 3090 пътници и е с дължина 345 м. На борда има ресторанти, магазини, книжарница, фото галерия, кино и планетариум, 5 басейна, игрище за тенис на корт, алея за джогинг и фитнес.

8. Norwegian Breakaway
Отличава се с морска алея с ресторанти и барове и аква парк с водни пързалки на 5 нива. Разнообразни шоу програми и най-доброто от Бродуей за доброто настроение на гостите. Тежи 146,600 т и е дълъг 329 м.

9. Royal Princess
Предлага средиземноморски круизи и е на компанията Princess. Теглото му е 141, 000 т, а капацитетът - 3600 пасажери. Сред атракциите за гостите са впечатляващи светлинно и водно шоу.

10. MSC Divina & MSC Preziosa
Двата круизни кораба са с еднакви размери - 139,400 т тегло и 333 м дължина. MSC Divina се слави с множеството забавления и спортни дейности. Има специален апартамент, който носи името на София Лорен. На MSC Preziosa пък е аква паркът с най-дългата водна пързалка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай