Сменят Крим с български курорти

В Киев рекламират за своя сметка морските ни курорти като евтини и класни

Сменят Крим с български курорти | StandartNews.com

Кризата в Украйна започва все по-осезателно да се усеща у нас. В туристическия бранш все още се надяват да няма отлив на руски и украински туристи, които имат навика да се записват за почивка в последния момент. Превозвачите ни обаче губят много пари и време заради необходимостта да заобикалят Украйна.

Българското Черноморие ще замести изгубените за украинците курорти в Крим. На полуострова, който след референдум стана част от Русия, всяко лято прекарваха отпуските си близо 2 милиона украинци. Сега те ще се пренасочат към евтини и близки дестинации, до които могат да пътуват с автобуси, твърдят туроператори. Такива условия предлагат България, Гърция, Хърватска и Черна гора. Очакваме броят на украински туристи да се запази и през това лято, прогнозира Гешо Любенов, шеф на една от най-големите агенции, които водят у нас руски и украински туристи - "Турал", и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Към момента записванията на руснаци вървят на същите нива като миналата година, обясни той. Украинците са предпазливи със записванията. Туроператорите в страната обаче за своя сметка рекламират България в киевските медии. По телевизиите там вървят спотове, в които се обяснява как страната ни е новият Крим, а родните курорти предлагат евтина почивка и качествени услуги, обясни Любенов. Затова и от бранша са оптимисти, че не може да се говори за отлив на украински гости това лято, тъй като традиционно те се записват в последния момент. А липсата на възможност за ваканция в Крим ще пренасочи част към море в България. Засега променена е единствено схемата на самите записвания, обясни Любенов. Част от украинските агенции са се отказали да предплатят определен брой стаи в избраните хотели, като вместо това пращат запитвания за конкретните туристи.

До момента няма нито една отменена почивка, съобщиха и от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Проблемите са свързани единствено с ограничените задгранични плащания, които бяха въведени в Украйна. "Дали ще има спад, ще стане ясно най-рано след месец. Защото украинците и руснаците обичат да резервират места за ваканция в последния момент", заяви шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.

Продължителната драма в Украйна, довела до обезценяване на рублата и на гривната, са оскъпили ваканциите с близо 20%, което също ще е фактор за отказ на част от клиентите. Затова ранните записвания на братушките са спрели почти напълно през март. Може би изчакват по-добър курс, смятат от туристическия бранш във Варна.

Спряха екскурзиите за шопинг на имоти

За първи път тази пролет няма организирани шопинг екскурзии по морето. Обикновено по това време на годината от Русия и Украйна прииждаха кандидат-новодомци, които купуваха ваканционни жилища по курортите, твърдят брокери. Според тях сделките в Бургас и региона са намалели значително. От Строителната камара в града обаче съобщиха, че към момента не се наблюдава изтегляне на руските и украински инвестиции. В областта работят десетина строителни компании от двете страни, които вдигат сгради в Св. Влас, Слънчев бряг и на юг от Бургас. "Няма тенденция руските предприемачи да изтеглят инвестициите си от строителния бранш. Те вече са направили вложения и сега чакат възвръщаемост. Евентуален отлив на финанси може да започне не по-рано от 2-3 месеца", коментира председателят на регионалната строителна камара Николай Николов.

Това, което се случва, не е решение за два дни, казва и Добромир Ганев, шеф на националната компания за недвижими имоти "Форос". Той посочи, че когато има обезценка на парите, започва да се търси инвестиция в активи, които не се обезценяват така лесно. А това са имотите. Ако напрежението продължава да ескалира, част от украинците, особено от българската диаспора, която е около 1 млн., също ще изберат страната ни. Има заявен интерес към апартаменти - запитванията са първо за наемане, а след това и закупуване. Има раздвижване на пазара, но не е масово, каза Добромир Ганев.

Чакаме 500 000 руснаци с чартъри

Данните на летището във Варна сочат, че няма спад в броя на чартърите от и за Русия и Украйна спрямо сезон 2013. Тогава руснаците бяха 380 000 от над 1,3 млн. пътници. На морето почиваха и близо 204 000 украинци, припомня доц. Стоян Маринов от Управителния съвет на Варненската туристическа камара. Според него може да нямаме миналогодишния ръст от 10% на руския пазар, но ръст ще има. Такива кризи като тази в Украйна не влияят на личните планове за почивки и ваканции, категоричен е доц. Маринов. Затова очакванията са за близо 500 000 руснаци и 200 000-240 000 украинци годишно. Към 1 април договорените с авиокомпаниите полети от и за Русия са 2764 с 400 000 туристи, посочи Димитър Костадинов, шеф на летище Варна, на последното заседание на Обществения съвет по туризъм миналата седмица.

На детски лагер само със самолет

Пазарът буквално е замрял и няма записвания за детски лагери от Русия и Украйна, каза председателят на регионалната браншова структура на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България Димитър Димитров. Той посочи, че една от пречките е въвеждането на визи от страна на Украйна за руснаците. За децата, които пътуват с автобуси, те струват 4-5 долара, каза Димитров. Според него напрежението между двете държави плаши родителите и това ще окаже влияние на записванията за детските лагери. В добричкото село Кранево 80% от руските туристи са деца. Там бизнесът е притеснен, тъй като на борсата в Москва в края на март не е имало записвания.

Надежда обаче има заради луксозната база на правителството на Москва - СОК "Камчия", Камчия, където на смяна идват 2-3 хил. деца. Те няма да имат проблем с визите, тъй като пътуват със самолети. Първата група от 1600 ученици и още 400 родители с малки деца се чака в началото на юни. Пакетите са 3-седмични и продължават до края на август.

Вече е резервиран за цяло лято и детски лагер в хотел "Ескана" в Шкорпиловци, каза кметът на Долни чифлик Борислав Натов. Всяка смяна е за 100 русначета и продължава 10 дни. Дори са търсели съдействие от общината за намиране на автобус, който всеки ден да превозва децата до плажа и лагера заради разстоянието от 1.5 км.

"България ер" всеки ден до Москва

От 25 април ежедневни стават полетите на националния превозвач "България ер" до Москва (Шереметиево). От края на май авиокомпанията включва в програмата си и редовни полети до Санкт Петербург, три пъти седмично. Полети до руския град ще изпълнява също авиокомпания Rossiya всеки ден от седмицата от началото на юни. От 1 юни авиокомпания S7 Airlines увеличава честотата на полетите от летище Варна до Москва (Домодедово), когато полетите стават ежедневни. Полетите до Новосибирск ще са всеки четвъртък от 12 юни.

Медведев нареди 3 милиона да почиват в Крим

Ще има спад на руските туристи в България, колкото и да не ми се иска да е така, коментира Цветан Иванов, управител на международната фестивална програма "Приятели на България". "От една страна, спадът ще се дължи на факта, че руснаците започнаха да си правят сметка на парите, които харчат. Другата основна причина е изявлението на премиера Дмитрий Медведев, според който тази година в Крим трябва да почиват 3 млн. руснаци, и добави, че всички социални плащания в тази насока ще бъдат насочени там. Това означава, че държавните служители ще имат почивка на Крим. Медведев постави и задачата бизнесът в Крим да предложи по-ниски цени от тези в България и Турция", каза Иванов. Неговата прогноза е, че спадът на туристи от Русия тази година ще е 20-25 на сто. "Причината не са визите, а страхът. Хората се притесняват да пътуват, защото има голяма пътна престъпност. Въоръжени спират превозни средства и плячкосват. Върлуващите пътни банди карат хората да не предприемат пътувания", добави Иванов.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай