Ските семейно излизат на сметка

Ските семейно излизат на сметка | StandartNews.com

Още ден без пари по пистите на Пампорово

Петър Попангелов откри сезона в Боровец

Сезонът стартира с 10 писти, Турция снима филм за курорта

Шест хиляди туристи щурмуваха Пампорово днес за откриването на сезона. За най-нетърпеливите любители на ските бяха отворени 10 писти. Благодарение на усилията на ръководството и екипа на "Пампорово"АД те са покрити с изкуствен сняг. Ски сезонът стартира с нов 4-седалков лифт, който носи името на архитект Петър Петров, известен като "бащата на Пампорово".

Днес всички гости ползваха лифта безплатно, а добрата новина е, че промоцията ще продължи още ден. Днес феновете на зимните спортове ще ползват съоръженията срещу 39 лева дневна лифт карта за възрастни. От понеделник тя става 52 лева. На официалното откриване на сезона в Пампорово присъстваха собственикът на дружеството Цветелина Бориславова и изпълнителният директор Мариян Беляков, кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Славка Чакърова. Там бяха министърът на спорта Красен Кралев и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Сред официалните гости имаше много журналисти и телевизии от Турция, които снимат репортажи и филм за курорта. Зам.-министър Георгиева отбеляза силното присъствие на Пампорово на туристическите изложения тази година в Русия, Великобритания, Румъния, Гърция, Германия и у нас. Само в периода декември - март 2015 в родопския курорт са реализирани 73 хиляди нощувки, което е 10% ръст спрямо предишния сезон, съобщи тя. Изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков поздрави всички за откриването с новината за добрите пътища към курорта, които за пръв път от години са изцяло ремонтирани. Положен е нов асфалт и курортът от всички посоки е достъпен за автомобили, които са единственият транспорт в областта. Миналата седмица "Пампорово"АД взе и награда за туроператор на годината. И тази година фирмата запазва социалната си политика за преференциално спортуване на малчуганите от Смолян. "В момента работят 10 писти в курорта, и то в обстановка, в която почти никъде в Европа не се карат ски", каза шефът на дружеството и пожела на всички безаварийно каране. Тържествената част приключи с водосвет за здраве и успешен ски сезон за домакини и гости, а музикалната програма продължи с модерните фолклорни изпълнения на "Оратница". Заведенията откриха сезона с цени от 3 лева кафето и 4 лева бургер. И въпреки че домакините бяха подготвили топли напитки за всички, в кръчмите не липсваха мераклии за гореща чорба и родопска кухня.

20% отстъпки за семейства на Боровец

И Боровец откри ски сезона с безплатно каране и безплатни уроци за начинаещи. Много от феновете на курорта ще се възползват от новите промоции през този сезон. Една от тях е 20% отстъпка на лифт картите за семейства с деца. Възрастта на хлапетата, които ще ползват безплатно съоръженията в курорта през целия сезон, се вдига до 7 ненавършени години. Цените на детските карти стават 30 лева на ден. Скиорите между 12 и 22 години, както и тези над 65 години ще ползват специални, много по-изгодни цени на лифт карти. Всички тези усилия и предложения целят да стимулират спортуването по всяко време и във всяка възраст. Безплатни карти за лифта се предоставят и на всички ученици и деца от детските градини в община Самоков, както и на състезателите от всички местни спортни клубове, независимо от спорта, който упражняват.

При откриването на сезона банерът "Borovets is Open" скъса легендарният български скиор Петър Попангелов-младши с помощта на част от младите надежди от ски клуб "Боровец" с първата седалка на лифт "Ястребец Експрес". Пепи и най-нетърпеливите скиори и сноубордисти "подкараха" сезона на писта "Попангелов". Диджей и хубава музика пък подгряваха настроението на гостите в курорта през целия ден.

Правят мегакурорт с Чепеларе

7 млн. евро е инвестицията за новия 4-седалков лифт "Арх. Петър Петров", който е най-новата придобивка на курорта. Другите инвестиции само за тази година са около 10 млн. лв. Това съобщи собственикът на "Пампорово" АД Цветелина Бориславова.

Работи се активно за свързването на Пампорово и Чепеларе като общ мегакурорт. "Дружеството полага огромни усилия, като предстои да се подготвят споразуменията с частните собственици на гори, на чиито терени са бъдещите свързващи съоръжения", каза Бориславова. "Има предварителни проекти и още догодина ще се постараем да направим едно обединение между двата курорта, за да помогнем на Чепеларе", допълни тя. Транспортната връзка за скиорите ще се направи по подобие на тази в Пампорово. Според Бориславова "Пампорово"АД е най-логичният купувач на обявеното във фалит дружество "Чепеларе-курорт" след приключване на процедурите.

Гледаме през GSM пистите в Банско

Безплатно мобилно приложение дава картина и инфо от ски центъра над Банско. Програмата "Bansko ski" е безплатна и може да бъде изтеглена от всички притежатели на смартфони. Потребителите, които са инсталирали нововъведението, ще бъдат осведомени за зимните условия, дебелината на снежната покривка, работещите лифтове, ски съоръжения и писти във всеки един момент.

През приложението туристите вече могат и да следят шест камери, поставени на ключови места в планината. Пълна справка за метеорологичните условия също е публикувана. Ясно се виждат температурата, скоростта и посоката на вятъра, влажността на въздуха и други важни неща за климата и времето. Скиорите вече могат да получават и информация за наличието на пресен, скоро навалял сняг. Освен това всички потребители на приложението ще могат да се свържат с хотелите в Банско, да направят резервация за ресторант и да разберат повече за всички спортове, които могат да практикуват в зимен курорт номер 1 на Балканите.

Нова спортна база готви шампиони

Изграждането на база в Пампорово за подготовка на спортисти планира ведомството на Красен Кралев. Новината съобщи самият министър по време на откриването на сезона в Пампорово. Проектът за спортна база, прототип на Белмекен, е замислен преди много години, обясни той. Кралев допълни, че има подходящ терен за базата. "Тя ще е на 1500 метра надморска височина, а Белмекен е на 1800 метра и е претоварена", каза още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай