Шведка хвали българското гостоприемство

Шведка хвали българското гостоприемство | StandartNews.com

Стара Загора. Миналата година бях като турист на вашето красиво Черноморие, в Каварна. Бях впечатлена от културното наследство в този регион, но това, което ме впечатли най-много е гостоприемството на хората, които ме посрещнаха.

Това заяви Илва Густавсон, културен секретар на шведския регион Вастра Готаланд, близо до Гьотеборг. Тя участва в работата на годишната конференция на областния инфоцентър в петък, посветена на европейските възможности за развитието на туризма в Старозагорско.

Шведската администраторка призна, че през 70-те години на миналия век е била запален фен на прославения ни скиор Петър Попангелов и искала да види неговата страна. Според Густавсон призивът на ЕС за повече туристи не трябва да се разбира буквално, само като количество и обеми.

„Човек може да бъде привлечен от красивата природа, от културните обекти, но най-важни са срещите му с хората, с домакините, преживяванията и впечатленията им от тях", подчерта шведката и не скри, че смята отново да се върне в България като турист. Според нея акцентът в развитието на туризма трябва да бъдат ценностите, качеството и разнообразието на услугите, които предлагаме на туристите.

Проф. Мария Воденска, преподавател по туризъм в Софийския университет „Св. Кл. Охридски", подкрепи тезите на гостенката с цифри от родната туристическа индустрия. В развитите страни съотношение между основните услуги /хранене, нощувки/ и съпътстващите било 30:70, а у нас е тъкмо обратно. „За българина почивката е най-вече хранене и спане", посочи със съжаление проф. Воденска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай