Събраха на едно място Стив Джобс, Хан Крум и Чарлз Дарвин

Кирил и Методий засенчиха Лейди Гага

Събраха на едно място Стив Джобс, Хан Крум и Чарлз Дарвин | StandartNews.com

Бургас. Летовници от цяла България окупираха Бургас за пясъчния фестивал. Семействата, които летуват по Южното Черноморие, направиха специална спирка в парк "Езеро", където са подредени фигурите на дузината български и световни личности, успели да променят историята.

Първите дни вече отбелязаха рекорд по посещаемост, споделиха организаторите. Така бе и вчера, когато въпреки жегата хората не спираха да влизат.

"За първи ви път сме на фестивала, от София идваме и нямаме търпение да се разходим. От години се каним, но все не се е случвало да бъдем тук по това време. Сега специално се отбихме да ги видим на път за Приморско. Много интересни неща показаха от откриването по телевизията и решихме, че този път няма да пропуснем", обясни двойка от София. Семейство Иванови от Стара Загора пък направо от плажа дойдоха в парка, за да покажат на децата си Мариета и Йоана какво е да правиш скулптори от пясък. Родителите се надяват образите да ги впечатлят и момичета да поискат да научат повече за техния живот и дейност.

"Харесвам фигурите на личностите, с които България се гордее, така започва разказът на 10 -годишната Стела Хаджиатанасова от Бургас. Момичето разглежда фигурите от пясък заедно с 5-годишната си братовчедка Ева Иванова. Някъде под сянката на изхода ги изчакваше баба им заедно с велосипедите на момичетата. "Всяка година идвам на фестивала на пясъчните фигури и избирам любима фигура", обясни Стела, докато се чуди как да направи до-добър кадър. Сега съм фен на пясъчните братя Кирил и Методий.

Децата споделят, че най-много се радвали, когато от пясък били направени любимите им анимационни герои. Гърци, участници в Бургаския ретро парад на автомобили, пък пристигнаха, провокирани от рекламата на фестивала по телевизията. Групата била поканена лично от председателя на автопроявата. Много са доволни и пак ще дойдат, каза преводачката на клуба Гергана Тодорова. Най-много снимки гърците си направили пред Хан Крум и братята Кирил и Методий. Не пропуснали обаче да се фотографират и до най-великия учен на XX век Алберт Айнщайн и актуалната фигура на Лейди Гага.

"Стана традиция и вече шеста година се провежда фестивалът, фигурите са различни според темата. Работим до 22 часа и дори тогава има посетители. Осветлението е загадъчно и скулптурите изглеждат по друг начин вечер", обясни касиерката Бонка Палкова. Руснаци, поляци, англичани вече са успели да разгледат експозицията, в която Лейди Гага, Хан Крум, Цар Симеон и Кубрат Пулев се събраха за първи път заедно и ще останат до края на лятото.

Тази година разходката по Алеята на славата започва от Чарлз Дарвин. Интерпретацията на автора е, че всички тоталитарни теории произлизат от криворазбраната теория на Дарвин за произхода на маймуните, коментира организаторът Венцислав Тасев. След това са пясъчните осанки на Христофор Колумб и всички учени, които се свързани с изобретението на телефона - Морс, Бел, Меноти, Манцети. Интерес предизвиква и композицията, наречена "Трите ябълки". Тук са Исак Нютон и ябълката, която го е ударила по главата, първата библейска жена Ева с изядената ябълка и Стив Джобс с гризнатия плод на Епъл.

В изложбата се вижда фигурата на Юрий Гагарин, първия човек летял в космоса, и на Салвадор Дали и неговите сюрреалистични картини. Има и микс от режисьора Куентин Тарантино и култовия филм "Криминале" - интерпретация на образите на Самуел Джаксън и Джон Траволта. Не са пропуснати и музикантите - емблемите в световната музика Луис Армстронг и Рей Чарлз в една фигура, след тях Лучано Павароти. Поредността продължава и с четиримата бийтълси в обща скулптура и завършва с Лейди Гага. В средата са Христофор Колумб, Галилео Галилей, Леонардо да Винчи и борецът за човешки права Ейбрахам Линкълн. В центъра на фестивала е пресъздадена от пясък цялата българска история от създаването на държавата и Хан Аспарух, през законите на Крум, бащите на славянската писменост и култура - светите братя Кирил и Методий, до Златния век на Цар Симеон. За първи път тази година за декорацията на пясъчните скулптори не е използван оцветен пясък, а естествен черен морски пясък, който е с високо съдържание на желязо. Черният пясък изпъква ярко във фигурите на "Бийтълс" и Чарлз Дарвин.

Количество използван материал за направата на монументите е 150 тона. Общият брой на пясъчните фигури е 19, като последната символизира кандидатурата на Бургас за европейска столица на културата през 2019 година. Децата до 6 години са допускани безплатно до фигурите. Билетът струва 3 лв., като за групи, пенсионери и ученици има намаление. Миналата година времето позволи и фигурите останаха в добро състояние почти три месеца. Организаторите стискат палци и сега фестивалната територия да остане отворена и след края на септември, за да може повече хора да се насладят на Алеята на славата. Ако прогнозите се сбъднат, посетителите ще надминат 150 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай