Родос - островът на Зорба

Родос - островът на Зорба | StandartNews.com

Варна се побратимява с вълшебното късче земя

Родос е екзотика и тюркоазено море. На популярния в цял свят гръцки остров сезонът и плажът започват на Великден, но туристите прииждат тук целогодишно. Идват заради старинни и природни феномени, заради срещата, която са си дали тук цивилизации и култури.

А изобилието от исторически забележителности инициира активна работа за размяна на туристи между Варна и Родос с чартърни полети и дори първи стъпки за побратимяването им. Идеята е освен българи на красивия остров да дойдат обратно гърци край морето у нас. Това може да обърне тенденцията от последните години само сънародниците ни да ходят в Гърция, а и да провокираме отново интереса на южните ни съседи, които са пълнели автобусите за България някога преди 30 години. Идеята да възродят тази традиция в двете посоки е на Велико Горанов и Джани Шарков и техния консорциум "Varna Fly", който направи първите чартъри към острова. А от другата страна стои ентусиазиран грък.
Преди туристите обаче родните гурбетчии отдавна откриха красивото място. Няма заведение, магазин или хотел на Родос, най-големия от Додеканезките острови, където да не работи българин. На остров Прасониси вече цъфнаха в лилаво прословутите бугенвилии. И местните чакат за 1 май първите сърфисти, ветроходци и делтапланеристи. Мястото е уникално, защото

тук е целувката на Средиземно и Егейско море

Бурните въздушни течения и силата на вълната се улавят от всички привърженици на екстремните удоволствия. През целия сезон в райското кътче идват над 25 000, а караваните в пика са над 100. От 10 години насам гостоприемно ги посреща в заведението на плажа нашето момиче Незиет от Шумен. Тя е помощник-готвач заедно с колегата си Лоранд от Трансилванска Румъния. Нели, както й казват с умиление всички от персонала, а и гостите от всички краища на света, работи по 15 часа и без почивен ден - за 1000 евро на месец. Като самотна майка на дъщеричка изплаща апартамент в родината си, купен на висока цена преди кризата. Преди това е работила в армията, но затворили казармата в Шумен и тръгнала на тежък гурбет.

"Дано България да се оправи до 2-3 години и един ден гърците да дойдат да работят за нас, това е голямата ми мечта", споделя откровено Нели. Родителите й отглеждат в нейния край лавандула, но с изкараните пари трудно може да се избие заемът.
Иван от Бургас върти черпака от една година в ресторанта на китното курортно селище Миралуна Вилидж, а преди това 15 години е бил на остров Крит. Сервитьорка в заведението е и Мирела от Враца.
В общинския център Родос бижутер пък продава ювелирните си изделия на българи с 25% отстъпка, защото синът му, който е лекар, е женен за нашенка в София и живее там.
Старият град е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Там са дворецът и джамията на Сюлейман Великолепни, които се въртят по едноименния сериал и у нас. Минарето съжителства в мир от години с рицаря в броня на крепостта "Св. Никола". Наред с паветата по тесните улички като по конец са наредени и набити морски камъни в различни и красиви конфигурации. На пристанището Мандраки са статуите на двата елена, които днес заемат мястото на символа - Родоския колос, сринат от земетресение. Еленът е символът на Родос и според легендата той е спасил жителите му от змийската напаст.

На порта са вързани много яхти, акостирали са поне 4 гигантски лайнера. Круизните пътешественици са близо 1 милион годишно, а туристите на острова - близо 6 милиона.

Уникално и с типичния средиземноморски тип архитектура - със снежно белите къщи и тесни улички - е градчето Линдос. В него берат вече първа реколта портокали. Фрешът от тях струва 2,50 евро, а прочутото бакър кафе е на същата цена. В целия остров има свободна и безплатна Wi-Fi връзка, за която иначе се плаща 25 евро за 4 часа при 10-дневен престой. Магаре, изпълняващо ролята на превозвач до близкия Акропол, струва 5 евро и е по-евтино от такси и рент-а-кар, които струват по 30-40 евро на ден. Никъде на брега и на плажа обаче няма хубавия пясък на българското Черноморие.
Между Родос и Линдос има

плаж на името на Антъни Куин

заради ролята му във филма "Зорбас гъркът", който е сниман на острова и го прави известен в цял свят.
В навечерието на Воскресение Христово палят стотици клади на целия остров и горят чучело като символ на Юда. На Велика събота тинейджъри и младежи събират дърва и подготвят ритуала. През нощта горят огньовете, а църквите са пълни с празнично облечени родосчани. Истинската магия е в 12 часа, когато наред с пламъците на кладата се палят и разноцветни свещи. А в храмовете е пълно само с живи цветя - рози, гладиоли и листа са изпъстрили официалната пътека към олтара. След полунощ всички гости на хотелите хапват традиционната за празника гръцка чорба "Магерица", червени яйца и козунак. А на кладите се въртят по 4-5 чевермета.

Родос е кандидат за европейска столица в 2021 г. И ще черпи опит от Варна, която също кандидатства за 2019 г. и е единственият български град, който е сред финалистите в надпреварата за младежка европейска столица през 2017. Това стана ясно на срещата между представители на българската морска община и зам.-губернаторката на Родос Елефтерия Втаклаки. Нейният ресор е икономическо сътрудничество и европейски проекти на Южна Егея. С областния управител тя държи под око 73 гръцки острова, от които 48 населени, а един от тях с двама жители. Красивата млада дама предложи да се пришпори побратимяването между Варна и Родос. Това вероятно ще се подготви след местните избори на острова, които са на 18 май и след 25 май, когато е европейският вот. Тежката индустрия на Родос е туризмът и той има 73% дял в БВП, посочи г-жа Втаклаки. Миналата година е отчетен 16% ръст на туристите, а тази се очаква да са 20%. Родос е спечелил 2 млн. евро за туризъм от европейските фондове. От кмета на Варна Иван Портних Елефтерия получи ръчно везана икона на най-новия храм в строеж "Св. Прокопий Варненски" и икона на св. Дева Мария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай