Половин милион туристи със спомени от Царевец

Половин милион туристи със спомени от Царевец | StandartNews.com

Велико Търново. Половин милион туристи са посетили музеите в старата столица през тази година сочат данните от статистиката на Регионалния исторически музей. Туристите на Царевец са със 100 000 повече от миналата година. Хълмът на Асеневци остава най-популярният туристически обект с над 300 000 уникални посещения, каза директорът на музея Иван Църов.

Според екскурзоводите няма друг такъв обект в страната който привлича туристи не само от България но и от чужбина. Голяма част от групите били ученици които пристигат специално за да онагледяват наученото по история в час. Освен това хълмът е добре реставриран, добре поддържан, обясняват те.

До края на годината гостите на музеите в старата столица и Арбанаси се очаква да надминат 500 000 души. Коледните и новогодишните празници препълват малките хотелчета до 5-6 януари.

Мултимедийният посетителски център е на второ място с над 100 000 посетители. Музеят на скулптурните фигури, се радва на много голям интерес заради уникалността на експозицията. През следващата година в него ще бъдат инвестирани още 1 милион лева, за за изграждане на два нови етажа с още зали и нови фигури от историята на Търново и България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай