Пампорово става СПА-дестинация

Пампорово става СПА-дестинация | StandartNews.com

Нов водопровод ще захранва курорта с минерална вода

Пампорово има уникалния шанс да се превърне в целогодишна СПА-дестинация. Това ще стане възможно след като Министерството на финансите отпусна 2,5 млн. лв. за рехабилитация и доизграждане на водопровода за минерална вода от село Беден до Девин. Дебитът, който няма да се използва, може да бъде доведен до ски курорта и това да се случи в срок до две години като за целта ще са нужни нови 2,5 млн. лв. Това обясни председателят на Българския съюз по балнеология и СПА (БУБСПА) Стефан Шарлопов по време на третия годишен конгрес на организацията в курорта "Св. св. Константин и Елена".

Вестник "Стандарт" е медиен партньор на събитието, на което присъстват и членове на Борда на Европейската СПА асоциация от 10 държави. Борихме се като съюз за този водопровод 10 години, на колкото тази година стана и БУБСПА, обясни Шарлопов и подчерта, че след дългогодишните усилия премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са разбрали важността на проекта и са му дали зелена светлина. До края на годината ще можем да се похвалим и с финализиране на водносъбирателното съоръжение за минерална вода в Сандански. От него ще могат да черпят всички хотели, които сега плащат, но не винаги могат да ползват минерална вода заради кражби и хитрувания, обясни Шарлопов.

Няма кадри за 75% от балнеоцентровете

Професионалните стажове да станат задължителни. За това настоя изпълнителният директор на холдинг "Св. св. Константин и Елена" Елена Косева. Според нея това е задължително, за да си гарантира браншът добре подготвени кадри, тъй като теорията не може да замени практиката в туризма. Стажовете трябва да са за всички професионални нива, обясни тя. Липсата на кадри е сред основните проблеми на българския туризъм. Затова вече се правят постъпления и за внасяне на персонал както от съседни балкански страни, така и от Молдова.

Липсата на добре подготвени кадри, които да покриват минималните изисквания в Наредбата за СПА центровете към Закона за туризма, е основната причина в момента само една четвърт от съществуващите балнео, СПА и уелнес центрове да получат сертификат за упражняване на дейността си. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева, която взе участие в третия годишен конгрес на БУБСПА в Световния ден на туризма. От 260 центъра у нас едва 106 са подали заявления за сертифициране, а 67 са одобрени от комисията като отговарящи на условията, обясни тя. Георгиева обаче припомни, че регистрацията е доброволна и тече едва от август насам, така че е възможно и нови центрове да подадат документи. Тези, които не отговарят на условията за квалификация на персонала, оборудване, архитектура и предлагани услуги, не могат да се рекламират като СПА. Дълги години се борихме срещу превръщането на България в менте СПА дестинация, обясни председателят на БУБСПА Стефан Шарлопов и допълни, че обнародваната през февруари наредба ще попречи на това бай Иван с едно джакузи в мазето и баба Пена, която прави масажи между картофите да се наричат СПА.

Варна иска находищата си

Амбицията на Варна е да се превърне в целогодишна туристическа дестинация благодарение на балнео и СПА индустрията. За целта обаче са нужни законови промени, които общината подготвя съвместно с МОСВ и скоро ще бъдат гласувани в парламента. Това обясни кметът на Варна Иван Портних, който участва в третия годишен конгрес на БУБСПА.Екоминистерството даде на общините да управляват минералните източници от подземни минерални басейни, но когато няколко общини са във владението им, чисто правно възниква проблем, стана ясно от думите на кмета. След като влезе в управление на термалните води, Варна може да се превърне в здравен център на Северна и Източна България, както и на целия Черноморски регион, заяви Портних.

Управлението на минералните води ще се използва и за отопление на Двореца на културата и спорта, както и на басейн "Приморски", които са построени близо до термални източници. Така ще се осъществи новият проект на Варна за плувен комплекс в Аспарухово. Теренът за него е избран именно заради близостта до термален източник, обясни Иван Портних.

Бизнесът иска да лекува осигурените европейци

Да се приеме трансграничната директива за лечение на пациенти, което би позволило в родните балнеоцентрове да се лекуват осигурени европейци като заплащат техните здравни каси, настоя бизнесът по време на третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА (БУБСПА). В момента това не е възможно и страната ни губи значителни приходи, обясни зам.-председателят на БУБСПА Сийка Кацарова. България е застрашена и да отнесе глоба от ЕК заради неприлагане на задължителната директива, добави тя. Няма да се спрем пред нищо, за да заработи у нас директивата, защото ако не го направим, сме пълни идиоти, подкрепи я и председателят на БУБСПА Стефан Шарлопов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай