От 14 ч. днес: Всички пред компютрите за Чудесата

Референдумът за откритие и атракция на 2014 г. тръгва от вила "Армира"

От 14 ч. днес: Всички пред компютрите за Чудесата | StandartNews.com

Всички пред компютрите в 14 ч днес. Такава заповед дадоха кметове, археолози и историци за старта на кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България". Днес във вила "Армира" точно в 14 часа старт на референдума за археологическо откритие и културно-историческа атракция на 2014 г. ще даде главният редактор на вестника Славка Бозукова.

Националното електронно гласуване за тази година на в. "Стандарт" се провежда в две категории - археологическо откритие, направено в периода 2000-2014 г. и културно-историческа атракция. Втората категория е за обекти, чийто блясък е вазстановен по различни европейски, държавни, общински или др. програми. Вотът ще протече на три етапа. До края на септември българите ще избират топ 20 на Чудесата в двете категории. От тях до края на октомври ще се гласува за топ 10. Финалистите ще бъдат определени на пищна церемония в края на ноември.
Реставрираният с европейски пари римски дом до Ивайловград - вила "Армира", вече привлича хиляди туристи и е една от визитните картички на страната ни пред света. Днес точно там "Стандарт" ще събере историци, археолози, кметове и учени, които ще дискутират кои са най-достойните претенденти за финалисти и какво още трябва да се направи за развитието на културно-историческото ни наследство.

Откриха неолитно селище с "булевард"


Уникално древно селище отпреди близо 8000 години сякаш е построено от съвременни проектанти и специалисти. Находката е от ранния неолит - около 5800 г. пр. Хр. На нея се натъкнал екипът на професор Васил Николов, който извършва разкопки на терена край село Мурсалево. През мястото ще минава бъдещата автомагистрала "Струма". "На Балканите няма друго такова селище с подобна точна планировка. Къщите са направени от плет и глина, стените са дебели към 20 сантиметра. Особеното и невижданото досега е, че постройките са вдигнати като по конец - една под друга, една до друга, като по конец. Няма нито една къща, която да е накриво. Строителството им е съобразено с движението на слънцето", заяви проф. Васил Николов. До момента са установени близо 20 сгради, но се предполага, че те са поне два пъти повече. Археолозите са убедени, че селището е било изпепелено до последната къща. Според тях това е станало преднамерено. "Тогава хората са смятали, че къщата има душа. Дори са погребвали части от тях, ако обитателите им са загинали, за да сложат "злото" под земята. Начинът, по който са обгорели, показва, че сигурно вътре са складирани дърва, които са запалени", обясни ученият.

Търсят корени на древна цивилизация

Корените на древната цивилизация спокойно могат да се търсят по българските земи и за това има много знаци. Така може да се определи основният извод от националната конференция "Историческото наследство на Стара Загора, Тракия и Балканите", която се провежда в Града на липите през уикенда. Едни от най-любопитните и интригуващи доказателства за тези древни знаци представи режисьорката Мая Вапцарова. Племенницата на поета Никола Вапцаров от няколко години изследва мегалитите в България, има вече 10 документални филма за научното и философско значение на мегалитната епоха у нас. "В хода на заснемането на тези филми в Източните Родопи, в района на с. Ангел войвода, попаднахме на най-древния календар часовник", припомни едно от най-големите открития на екипа документалистката. По този календар в скалите предците ни са ориентирали целия цикъл на селскостопанската работа - кога да орат и сеят, кога да прибират реколтата, кога да заплождат животните и т.н. Участниците в конференцията аплодираха последния филм на Вапцарова - "Преди да тръгне времето", за мегалитния комплекс край Минерални бани, Хасковско", където са открити 1900 издълбани ниши в скалите с изписани в тях различни йероглифи и знаци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай