НП „Пирин" с посетителски център в Сандански

НП „Пирин" с посетителски център в Сандански | StandartNews.com

Сандански. Национален парк „Пирин" ще изгради Информационно – образователен посетителски център към дирекцията в Сандански.

На 30 септември от 11 ч. над градския стадион в курортния град ще бъде направена първата копка. Центърът ще се построи с финансови средства от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г." и е част от големия проект, осъществяван от парковата дирекция – „Устойчиво управление на Национален парк „Пирин" и резерват „Тисата".

Строителството и оборудването ще бъдат на стойност около 390 000 лв. Предвидено е в срок от 3 календарни месеца работата да приключи. Мястото, определено за строеж, се намира над градския стадион „Вихрен". Посетителският информационно - образователен център ще е в сграда на 3 етажа, от които 1 подземен. Ще разполага с многофункционална зала за посетители, прожекционна зала, постоянна експозиция с около 20 интерпретативни модула, пресъздаващи богатия растителен и животински свят в Пирин.

Освен като административен офис на Парков участък „Каменица", ще се използва за провеждане на образователни дейности с деца от региона, както и с гостуващите в града, за посрещане и информиране на българските и чуждестранни туристи за биоразнообразието в Пирин, за най-интересните природни, културно – исторически и др. забележителности в целия Пирински регион. За предлагане на информационни и рекламни материали за Национален парк „Пирин" и прилежащите на парка общини. На събитието като официални гости са поканени министърът на околната среда и водите Искра Михайлова и областният управител на Благоевград Муса Палев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай