Наплив на туристи заради магнетичен бор

Наплив на туристи заради магнетичен бор | StandartNews.com

Село Сенокос. Гости от страната и чужбина посещават все по-често чудния бор в полите на Пирин планина, в чиито клони се появяват митични образи и лика на Света Марина.

Традиция е в навечерието на празника на Светицата по църковния календар, при оброчището да се събират миряни за водосвет и курбан. Празникът се организира от местните в симитлийското село Сенокос. Отец Яне отслужи празничната литургия край параклиса, след това над 300 души седнаха под дебелата сянка на боровата гора. Сред тях имаше и туристи от София, след като доста туроператори вече включиха святото място в програмите си за отдих и туризъм.

Англичанин прави любителски филм за живите традиции в региона, а потомци на родове от Сенокос, свили семейно гнездо в чужбина, се върнаха към корените си – семейство от Полша празнува с местните. Параклисът на Св. Марина, край който миролюбиви християни се събират през юли в навечерието на празника по църковния календар, е изграден на свещено място - край вековен бор с магическа сила в подножието на връх Пирин. Клоните са преплетени в причудливи форми. Местните казват, че тук има магическа сила. Допреш ли се до бора, той пречиства и изцелява. През фотообектив ясно се виждат силуети и образи на митични герои, а горе в клоните се очертава ликът на Света Марина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай