Министър Василева: Морето ще бъде по-чисто през лятото

Министър Василева:  Морето ще бъде по-чисто през лятото | StandartNews.com

Реализират се четири екологични проекта на обща стойност 300 млн. лв.

Туристите ще се радват на по-чисто море през това лято. Към края на месец юни най-големите населени места по Черноморското крайбрежие, където се концентрират най-много жители и туристи ще бъдат обезпечени с пречиствателни съоръжения. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред "Би Ти Ви". Реализират се поредица от проекти, които ще доведат до това, че България изцяло ще отговори на изискванията и стандартите на европейското екологично законодателство. В момента се реализират четири проекта - във Варна, Несебър, Поморие и Созопол, обясни министърът.

Общата им стойност е близо 300 млн. лв. Във Варна приключва изграждането на пречиствателната станция с всички модерни съоръжения за пълно пречистване. В Несебър на 80% вече е изградено дълбоководното заустване - тръбата, която отвежда пречистените води на една морска миля навътре в морето, това е близо 2 км., обясни министър Василева. Там в момента освен това се рехабилитира и се разширява съществуващата пречиствателна станция. За Созопол имаме уверението на общината и на изпълнителя, че до юни ще бъде изградена пречиствателна станция, отговаряща на всички изисквания и тя ще обслужва Созопол и Черноморец, заяви Василева. Пречиствателната станция в Равда ще обслужва 8 населени места, в това число Свети Влас, Тънково, Равда и Ахелой, продължи тя. В Златни пясъци вече е изградено дълбоководното заустване, т.е. пречистените води се отвеждат на миля навътре в морето.

През лятото министър Василева ще почива на българското Черноморие. Ще бъда в района на Бургас, където съм родена, заяви тя. "Аз много обичам българското Черноморие и смятам, че усилията, които се полагат за да промотираме българското Черноморие като добра туристическа дестинация, трябва да дадат своя резултат, защото усилията са съществени. Те са свързани и с много инвестиции, които бяха направени през последните години в изграждането на екологичната инфраструктура", каза Василева. Българското Черноморие освен прекрасната природа дава възможност за развитието и на културно-исторически туризъм, продължи тя. "Има изключително интересни места, които могат да бъдат посетени, места с древна история и култура. Съчетаването на тези възможности, на този потенциал може да надгражда туристическия продукт и смятам, че там наистина има огромно поле за развитие", заяви министър Василева.

През тази година да бъдат стартирани 11 процедури за безвъзмездно финансиране по новата ОП "Околна среда", каза министърът на околната среда Ивелина Василева по време на парламентарния контрол. Тя посочи, че очаква програмата да бъде одобрена "много скоро" от Европейската комисия. В преговорите с ЕК България защитава тезата, че в сложните проекти за ВиК мрежата трябва да участват и общините, а не само ВиК операторите, каза Василева. Една от основните насоки в разработените форми за кандидатстване за средства по програмата ще бъде популяризирането на проектите. Бенефициентите ще имат задължението за разясняване на извършваните дейности, както и какви промени ще доведат те в качеството на живота в населеното място, обясни Ивелина Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай