Мароко инвестира $ 9 млрд. в туризма

Чърчил рисувал акварелите си в незабравимия, според него, курорт Ла Мамуня

Мароко инвестира $ 9 млрд. в туризма | StandartNews.com

Кое е най-прекрасното място на света? Този въпрос има много отговори, зависи от вкусовете и предпочитанията. Но за легендарния британски лидер от миналото Уинстън Чърчил отговорът - курортният марокански комплекс в Маракеш "Ла Мамуня". Чърчил смятал Ла Мамуня за най-незабравимото място на земята. Той пет пъти идвал тук. Включително по време на визитата си в Касабланка през 1943 г. за среща с американския президент Рузвелт, с когото координирали действията на западните съюзници срещу хитлеризма през Втората световна война. Чърчил, едно от хобитата на когото било рисуването с акварел, се отдавал в "Ла Мамуня" на прелестите на природата, лазурно синьото небе и рисуването. В по-ново време до забележителния курорт често отскача принц Чарлз. Според непотвърдени писания в жълти издания там наскоро при голяма секретност се е оженила Катарина - една от двете дъщери на руския президент Владимир Путин.

Комплексът е сгушен в планината Риф. Още през 1471 г. там е имало крепост на испанците, която възпирала амбициите на португалците да завладеят райското кътче. После то станало убежище не само на местните племена, но и на много маври, които били изгонени от Испания в началото на XVII век, както и на прокудени евреи. Дори и "Ла Мамуня" да не е включена във вашия туристически маршрут в Мароко, където именно през зимните месеци в Европа е отлична идея да се разходите и да си починете в Кралство Мароко. Там има и безброй други екзотични места, които си струва да видите. Аз като българин се впечатлих силно, че в тази приятелска на България арабско-африканска държава има и....розова долина. Оттам за Европа тръгват ценно за козметичната индустрия розово масло.

Крайбрежната ивица на Мароко също е магнит за туристите. Тя е около 3500 км, като 2934 км от нея са на Атлантическия океан, а 512 км на Средиземноморието. Топлият климат е благоприятен за морския рекриативен туризъм. В пределите на страната е и най-високата западна част на Атласките планини с върхове над 4000 метра (Ер Риф, Среден и Висок Атлас), връх Джебел Тубкал (4165 м). На запад и изток се простират равнини и платото Мароканска месета, а на юг и югоизток - части от песъчливата и камениста Сахарска пустиня.

Мароко е естествен мост между Западния и мюсюлманския свят. Преди обявяването й за независима държава през 1956 г. голяма част от територията е под френско и испанско господство. Наред със забележителните с разнообразието си марокански градове и курортни центрове тези исторически връзки допринасят много за засилването на интереса на туристите от европейските и други страни. Мароко се гордее с рейтинга си на една от трите страни в Африка с най-голям магнетизъм за чуждестранните любители на екзотичните пътувания, като към курортите й се увеличава и интересът сред самите мароканци.

От голямо значение за увеличението на туристите в страната, която е на кръстопътя между САЩ, Европа и Африка, е националната стратегия на правителството за ускорено развитие на туризма. Стратегията стартира през 2001 г. и се реализира на два етапа - "Визион 2010" и "Визион 2020". Целта е до 2020 г. постъпленията от туристическата индустрия да достигнат 12,5 милиарда евро. Чрез модернизация на сектора с редица мерки, развиване на нови туристически комплекси, строителството на нови хотели и разширяване на легловата база правителството се стреми да превърне туризма във втори по важност икономически отрасъл за страната след селското стопанство, а постъпленията от него в държавния бюджет да се увеличат до 20 процента. В амбициозната втора част на стратегията "Визион 2020" се инвестират значителни финанси, които се набират от национални и чуждестранни източници. Създаден е Марокански фонд за развитие на туризма, финансиран от държавата и от Фонда крал Хасан Втори за икономическо и финансово развитие. Фондовете целят да се наберат 8,9 милиарда евро. Разчита се и на постъпления от приятелски страни. Миналия декември Катар отпусна на Мароко 1,25 милиарда долара помощ за укрепване на икономиката, развитие на инфраструктурата и стимулиране на програмите за модернизиране на туристическата индустрия.

В рамките на "Визион 10" и "Визион 20" се предвижда да се създадат и 600 000 нови работни места. Правителството е подписало договори с 40 чуждестранни туроператори, които работят върху рекламни материали, представящи Маракеш като новата Барселона или Прага, но с по-добър климат. Изграждат се нови морски курорти и се развива селският туризъм. И резултатите са на лице - броят на туристите през миналата година успешно се насочва към поставената цел във "Визион 10" - 10 милиона чуждестранни и местни туристи. Мароко зае място сред 10-те най-прогресиращи световни дестинации в туризма.

За развитието на туризма много помага и дружелюбната политика на страната, отворена за бизнес с всички държави. Мароканците са усмихнати, сърдечни и добронамерени хора, които се отнасят с уважение към чужденците, за които е удоволствие да общуват с тях по време на пътуването си в слънчевата страна в северозападната част на Африка.

В хотел "Шератон" в Казабланка сред много чужденци преобладаваха групите от Израел. През 2012 г. над 45 000 израелски граждани са посетили Мароко. Подобен туристически "десант" на евреи няма в друга арабска страна, защото само в Мароко те се чувстват абсолютно сигурни и неуязвими от терористи. Българска реч не чух в хотела, в града и около забележителностите, но в последно време все повече българи откриват Мароко като туристическа дестинация. Посланикът на България в Мароко Боряна Симеонова смята, че тенденцията е обнадеждаваща и в известен смисъл шокираща. През 2010 г. само 49 българи са посетили Мароко като туристи, през 2011 г. те са само 6, през 2012 г. нарастват на 424, а само за първото 6-месечие на миналата 2013 г. те са 438. До края на годината бройката сигурно е надхвърлила 1000, но още няма обобщени данни. "За мен това е един от най-добрите резултати, с които можем да се поздравим в двустранните отношения през 2012 г.", смята посланик Симеонова. Тя подчертава, че българският турист има какво да открие в Мароко. "Освен от прекрасната природа и културно-историческо наследство нашите туристи със сигурност ще бъдат впечатлени от гостоприемството и сърдечността на мароканския народ, а също и от нещо много важно, неговата толерантност - религиозна, етническа и културна. Това е черта, която очевидно ни прави близки."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай