Кърджали е с потенциал за целогодишен туризъм

Кърджали е с потенциал за целогодишен туризъм | StandartNews.com

Министри отговарят след дискусия на в. "Стандарт"

По време на дискусията на в. "Стандарт" и КРИБ "Да! На българските региони - Кърджали" на 25 юли кметът на града инж. Хасан Азис зададе писмено въпроси на присъстващите министри - на регионалното развитие - Лиляна Павлова, на земеделието - Десислава Танева, на труда и социалната политика - Зорница Русинова, и на туризма - Николина Ангелкова. Ведомствата изготвиха отговори на зададените въпроси, а в. "Стандарт" пое ангажимента да ги публикува на страниците на изданието. Ето и отговора на експертите от министерството на туризма на един от въпросите към министър Ангелкова.

ВЪПРОС за обсъждане:
Съдействие за издаване на актове за държавна собственост на недвижимите културни ценности на територията на община Кърджали, които имат потенциал за развитие на туризма - крепости "Моняк" и Вишеград, пещерата Утробата и др.

ОТГОВОР:
Това, което Министерството на туризма прави за развитието на туристическия потенциал на туристическите обекти, е да ги промотира целево. Кърджали е сред регионите в страната с изключителен потенциал за развитието на целогодишен туризъм - тук има условия за разгръщане на културно-исторически, еко, селски, приключенски, гурме, винен и др. Неслучайно, една от 8-те културно-исторически дестинации - "Магията на Източните Родопи", разработени от Министерството на туризма, е изцяло съсредоточено в този регион. Тя обхваща населените места и обекти в района на Хасково - Долни Главанак - Мезек - Ивайловград - Странджево - Перперикон - Кърджали - Татул - Бенковски - Златоград.

Обектите - средновековна крепост Мнеакос Моняк и пещерата Утробата, са включени в създадения от министерството онлайн Регистър на туристическите атракции заедно с едни от символичните за Кърджали и за страната ни обекти като археологическия комплекс Перперикон, историческия музей и тракийското светилище край с. Татул. За по-малко от година онлайн Регистърът набра популярност сред българите и до този момент е посетен от над 4 млн. потребители. Освен информация за обектите и тяхната достъпност и социализация регистърът дава информация и за вида собственост на съответния обект. Това е много важно, за да може да се направи по-детайлен анализ кои от тях са социализирани и могат да предложат допълнителни услуги на туристите, за да бъде насочено по-голямо внимание към тях при рекламата на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай