Канят общините на туристически борси

Канят общините на туристически борси | StandartNews.com

По време на дискусията на в. "Стандарт" и КРИБ "Да! На българските региони - Кърджали" на 25 юли, кметът на града инж. Хасан Азис зададе писмено въпроси на присъстващите министри - на регионалното развитие Лиляна Павлова, на земеделието - Десислава Танева, на труда и социалната политика - Зорница Русинова и на туризма - Николина Ангелкова. Ведомствата изготвиха отговори на зададените въпроси, а в. "Стандарт" пое ангажимента да ги публикува на страниците на изданието. Ето и отговора на експертите от министерството на туризма на един от въпросите към министър Ангелкова.

ВЪПРОС за обсъждане:

Участие в туристически борси

ОТГОВОР:
Туристическите борси са сред важните специализирани форуми, на които Министерството на туризма може да представи България като целогодишна дестинация непосредствено пред бизнеса и потребителите. В рамките на тези срещи могат да се осъществят директни контакти за нови делови партньорства, съвместни проекти и, разбира се, за конкретни визити на потребители. Министерството се стреми да насърчава максимално участието на общините и бранша в туристическите изложения и събития, защото само така може да се създаде комплексна визия за страната. Това е шанс да се разкрие не само националният туристически профил, но и потенциалът на отделните региони с техните природни и културно-исторически дадености и специфични туристически услуги. Ефективното промотиране по райони обаче е в пропорционална зависимост от активността на отделните общини. За да насърчи тяхното участие, Министерството на туризма намали наполовина таксата за тяхното участие на международните изложения. За съжаление все още има по-слабо представени райони на тези борси, като една от тях е и община Кърджали. Въпреки множеството туристически атракции съсредоточени на нейната територия, до този момент общината не е участвала на нито една от международните борси, на които Министерството на туризма представя страната.

Министерството се стреми да преодолее тази диспропорция с различни инструменти и инициативи. Именно затова бяха разработени и 8 културно-исторически дестинации - "Струма", "Богатствата на Северозапада", "Софийска Света гора", "Магията на Източните Родопи" (съсредоточена около Кърджали), "Долината на розите и тракийските царе", "Българска архитектура и занаятчийство", "Морските крепости на България" и "Столиците и градовете на българските царе и патриарси". Те обхващат територията на цялата страна и целят съсредоточаване на вниманието към конкретни обекти и задържане на туристите за по-голям период от време в един регион.

Що се отнася до международните изложения - Министерството организира информационни и национални щандове на 46 международни борси през тази година, както и на всички значими национални изложения. През тази година присъствието на страната на туристическите борси ще бъде подсилено с още три нови участия в големи международни прояви - TT Warsaw, Travel Turkey в Измир и Golf Travel Market 2016 в Майорка.

До края на настоящата година министерството ще представи България на форуми като International French Travel Market (IFTM) Top Resa в Париж, Отдых/Leisure 2016 в Москва, JATA World Travel Fair в Токио, UITM в Киев, "Лыжный салон" в Москва, World Travel Market в Лондон, TTR Букурещ, Touristik & Caravaning International в Лайпциг, IBTM World в Барселона, China International Travel Mart в Кунмин.

При интерес от страна на бранша министерството ще заяви и участие на The Quality Travel Fair в Копенхаген и The Ski and Snowboard Show в Лондон.

През 2017 г. числото на борсите ще се запази, като ще бъдат отправени допълнително 13 нови предложения при интерес на общините и бизнеса за участие във важни туристически форуми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай