Иван е първият турист на Царевец за 2014 г.

Иван е първият турист на Царевец за 2014 г. | StandartNews.com

Велико Търново. 31-годишен фотограф от София е първият турист, преминал през портата на крепостта Царевец в първия ден от Новата година. Иван Коловос беше официално посрещнат лично от директора на Регионалния исторически музей Иван Църов. Докато си купуваше билет, той беше изненадан от шефа на музея с подарък - рекламни материали за болярския град.

Иван пристигнал преди няколко дни в старата столица за празниците заедно със съпругата си. Аудио-визуалният спектакъл "Звук и светлина" пленил фотографа, след като го наблюдавал на 30 декември. Иван решил да се разходи на Царевец, за да направи снимки на историческия хълм.

Археологическият резерват Царевец е единственият музеен обект в страната, който работи на 1 януари. Точно в 12.00 ч. пред първата порта на крепостта бяха поставени десетте камбанки от презентацията пред международното жури на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 г. Всеки посетител имаше възможност да разлюлее камбанките и с техния звън да подкрепи номинацията на болярския град за носител на престижната европейска културна титла.

"Това е и началото на мащабния проект "Камбаните", включен в културната програма "Велико Търново 2019". В основата на проекта е създаването с подкрепата на Община Велико Търново на мултимедиен фонд на камбаните в България от екип от Института по математика и информатика към БАН в старата столица. В него е включено звученето на 140 уникални камбани от църкви, манастири, музейни обекти, часовникови кули", обясниха инициаторите.

До 2019 г. към фонда ще бъдат добавени дигитализирани записи на камбани от цяла Европа. Заедно със светлинни картини, те ще са в основата на музикално-светлинно шоу "Между Бога и хората". При избора на Велико Търново за Европейска столица на културата се предвижда грандиозният спектакъл официално да даде старт на събитията за 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай