Хижар спаси изгубени в Рила младежи

Хижар спаси изгубени в Рила младежи | StandartNews.com

Лавина затрупа отряд от БЧК, тръгнал към върха

Хижар избави от снежен капан трима младежи, изгубили ориентир във виелица в Рила. Близо 24 часа обаче никой не знаеше, че планинарите са се измъкнали от бялата клопка. Спасители от БЧК тръгнаха към върха да ги търсят, но сами бяха затрупани от лавина вчера сутринта.

Още в събота младежите се обадили на планинската служба, че тръгват от хижа "Иван Вазов" към местността Раздела в Рила. От ПСС ги предупредили за метеорологичната обстановка и препоръчали да изчакат. Младежите, които са на възраст между 25 и 30 години от Пловдивско, обаче обяснили, че не могат да си намерят следите, тъй като тръгнали да изкачват над 2200 метра при силен вятър и обилен снеговалеж. След това връзката с тях прекъснала, тъй като в района мобилните телефони нямат покритие. Между 1 и 2 часа през нощта хижарят на "Иван Вазов" Венци Златарев дочул виковете им и успял да ги открие. Той ги прибрал един по един обратно в хижата. Стоплил ги, нахранил ги, а на сутринта се отправил към хижа "Рилски езера", за да съобщи, че младежите са добре. През това време обаче родителите им потърсили помощ, тъй като майката на единия за последно имала връзка с него около 20 ч. в събота. Около 5 ч. сутринта в неделя към тях тръгва екип от 5-ма спасители. Спасителният отряд обаче попада на лавина и част от хората са били затрупани. Успели са да се измъкнат и се отправят към хижа "Рилски езера", където да изчакат времето да се нормализира, както и да дойде подкрепление. Там били и родителите на младежите, които ги очаквали.

"Преустановихме временно акцията, но не сме я спирали. Условията са лоши, има мъгла и опасност от лавини. Спасителите са добре", заяви пред "Стандарт" вчера по обед Методи Тодоров от ПСС. По думите му на над 2200 м духа силен вятър и вали сняг. Той успокои, че информацията, с която разполагат, е, че младежите не са съвсем неопитни планинари и са били доста добре екипирани, преди да поемат към върховете. "Правим необходимото. Могат да се включат групи от Банско, Самоков, Благоевград и София. Целта е първо да достигнем до хижа "Иван Вазов" и след това, ако позволят условията, да продължим активното издирване", обясни Тодоров. Това обаче не се наложи, тъй като около 17 ч. хижарят Венци Златарев успял да достигне до "Рилски езера" да извести, че младежите са при него и са в добро състояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай