Гробници на 2400 г. пазят Созополис

Гробници на 2400 г. пазят Созополис  | StandartNews.com

Гробници на 2400 г. са сред най-големите атракции във ваканционното селище Созополис. Двата некропола са вдигнати на най-енергийното място в комплекса в близост до нос Колокита или Тиквичка, както се превежда наименованието от гръцки. В могилите, които са консервирани, са намерени амфори, монети и керамика от около 320 г. преди Христа, като по всичко личи, че там са приключили земния си път знатни хора. Самите гробници са датирани от периода около IV век преди н.е. Мястото е особено и заредено с положителна енергия. Преди хилядолетия то било достъпно само за знатни особи.

Местността Буджака всъщност е пъпната връв на Созопол - оттам започва развитието на града, смятат археолози. За да улови енергията, инвеститорът в комплекса Стефан Шарлопов възнамерява именно там да бъде построен модерен спа център, в който собствениците в Созополис да релаксират и да се подлагат на разкрасителни процедури. И като по чудо в комплекса има минерална вода на самоизлив с идеални химически показатели и температура от 24 градуса. Откриването й е въпрос на случайност или на намеса свише, зависи от гледната точка. Всъщност минералните извори, които според инките и други древни народи са свещени, преследват Шарлопов в голяма част от проектите му. Въпреки че не вярвал да открие такава и на тези природни фиорди, върху които е построен комплексът. Докато си говорил с рибарите, чийто талян се намира в Созополис, научил, че наблизо имало "кайначе", от което преди години се пиела вода. Тъй като Шарлопов е родом от Бургас, веднага си "превел" от местния диалект, че това означава извор. Оттам ще се черпи водата за бъдещия спа център, за огромния басейн, в който се отразяват къщите на комплекса, проектирани като реплика на стария град в Созополис, както и малката градина, от която всеки собственик ще може

да си откъсне биодомат, краставица или чушка

и сам да си направи вкусна салата.

Благодарение на топлата минерална вода басейнът в комплекса ще работи в по-хладните есенни и зимни дни, тъй като комплексът е проектиран като целогодишен. Затова и в Созополис липсват "традиционните" за морето материали като гипсокартон, а вместо това са използвани сибирска лиственица, врачански камък и най-добрите екоматериали на пазара. В комплекса се предлагат двуетажни двуфамилни къщи с по 2 или 3 спални и площ от 140-190 кв. м. Ако имате голямо семейство или искате да посрещате приятелите си в подобното на рай кътче, то за вас са еднофамилните домове с квадратура между 350 и 650 кв. м. В Созополис има и апартаменти с площ от 80 до 115 кв. м. Първоначалната идея на селището е била собствениците да преотдават под наем за летните месеци домовете си. Вече са закупени голяма част от имотите, но се оказва, че всеки един от собствениците се е отказал да споделя личния си рай с чужди хора и засега никой не е пожелал да се възползва от тази опция. Като гаранция за спокойствието в комплекса е и фактът, че

Стефан Шарлопов лично подбира всеки обитател

Досега осем души са връщани с парите си, като причините са от желанието да се влиза с многобройна охрана до липсата на позитивизъм у кандидат-собствениците. "Тук се продава усещане и начин на живот, а не просто къщи", обяснява Шарлопов. "Затова не мога да си позволя да допусна негативни хора или скандалджии в Созополис независимо от цената, която са готови да платят, защото така бих "отровил" живота на другите собственици", обяснява принципите си Шарлопов. И допълва, че той също ще има две къщи в комплекса, така че иска да е сигурен, че райската атмосфера в него ще се запази. Още повече, че с отварянето на магистрала "Тракия" след дни Созополис ще е само на 3 ч от офиса за софиянци и вероятно ще се превърне в любимата им дестинация за уикенда.

Паустовски пише там морските си разкази

Руският писател Константин Паустовки се е вдъхновил от рибарския талян и атмосферата в Стария Созопол, за да напише едни от най-добрите си морски разкази. Той е посетил страната ни в средата на миналия век и е бил приятел с бащите на местните рибари, които и до днес посрещат собствениците в Созопол с прясна риба и най-вкусните миди, които могат да се открият по родното Черноморие. При това - под погледите на игриви делфини, които в търсене на улов за деня прекарват голяма част от времето си пред таляните в комплекса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай