Евтини круизи до Чудесата на Варна

25 хиляди чужденци са посетили страната ни през тази година с луксозни кораби

Евтини круизи до Чудесата на Варна | StandartNews.com

Намалете пристанищните такси, зове туроператор. Няма промяна за лайнерите, контрира Забуртов

Варна. Евтини круизи ще водят туристи от луксозните плаващи дворци до Чудесата на Варна. Така пристигналите на българска земя чужденци ще могат да разглеждат древни крепости, светилища и манастири.

"Туристическият бранш е категоричен, че единственият начин за удължаване на летния сезон и за укрепване на туризма в дългосрочен план е развитието на културно-исторически туризъм. Затова трябва да съчетаем круизния туризъм с възможности за културно-исторически пакети за чужденците", каза главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова на дискусия във Варна. Организираният от в. "Стандарт" дебат събра на една маса зам.-министри, кметове, историци, археолози, шефове на музеи и представители на туристическия бранш. Домакин на дискусията бе кметът на морската столица Иван Портних.

По-ниски такси за круизните кораби трябва да въведат родните пристанища, за да се гарантира бум на богати туристи, които идват с лайнери у нас. В момента родните портове са двойно по-скъпи за подвижните хотели в сравнение с пристанището в Констанца и струват 1,5 пъти повече от това в Одеса. Само преди дни са увеличени таксите за престой на пътнически кораби, въпреки че и в момента родните портове са едни от най-скъпите в Черно море, обясни управителят на една от големите фирми за круизни превози "Ренесанс турс" Владимир Караджов.

Пристанищните такси за круизните кораби не са се увеличили, контрира по-късно пред "Стандарт" Ангел Забуртов, генерален директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ), който преди дни беше избран за вицепрезидент на Асоциацията на черноморските и азовските пристанища (BASPA). Той обясни, че след обществено обсъждане с морския бранш кабинетът е приел решение за изменение и допълнение на Тарифата за пристанищните такси, събирани от ДППИ. Поради това Забуртов беше много учуден от броженията срещу измененията в тарифата от страна на туристическата индустрия във Варна. Промените увеличават размера на екотаксата за приемане и обработване на отпадъци от плавателните съдове в съответствие с изискванията на евродиректива. Така корабите плащат средно с 10% повече. "Конкретно за пасажерските кораби обаче от 2-ри септември таксите бяха намалени с около 10% именно с цел развитие на круизния туризъм, което реално компенсира екотаксата", коментира генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов.

Туроператорът "Ренесанс турс" е представител на едни от най-големите специализирани международни компании в света. Той вече договаря плаващи дворци да акостират по родните портове през следващите две години.

Два пъти са се увеличили круизните туристи през 2014 г. спрямо 2013-та, съобщи пък шефът на пристанище Варна Божидар Чапаров. 25 хиляди чужденци са посетили страната ни през тази година с луксозни кораби. Ръстът обаче е конюнктурен, обясниха от бранша и заявиха, че той не се дължи толкова на родните усилия, колкото на кризата в Украйна, която е пренасочила круизните маршрути.

Варна иска алея до круизите

Пешеходна алея, която да отвежда гостите и жителите на града до круизното пристанище, както и пътуващите с лайнерите до културния център на града, обмисля да направи варненският кмет Иван Портних. За целта обаче транспортното министерство трябва да даде за стопанисване на общината прилежащата територия към порта от Морска гара до историческата част на града.

Искането вече е изпратено до ведомството от кмета на Варна Иван Портних. Това би помогнало за развитието на туризма в града и би улеснило гостите, пристигащи с луксозните лайнери, да се запознаят с чудесата на морската ни столица, обясни градоначалникът. Целта е новото градско пространство да се превърне в зона за атракции, в която варненци и гостите на морската ни столица да прекарват приятно свободното си време. Ако теренът бъде даден за стопанисване на общината, след време и допълнително надграждане на проекта той може да се превърне и в своеобразна визитна картичка на Варна, разясни идеята си Портних. В морската столица планират и редица други културни мероприятия като провеждане на концерти и артистични шоу програми в пространството на Малките римски терми. Вече към историческата забележителност функционира и паркинг, предназначен за автобусите с туристи.

Какво трябва да се направи

- Държавата да предостави за стопанисване културните обекти в общините на кметовете;

- Паркоместа;

- Достъпност за хора в неравностойно положение до забележителностите и социализиране на обектите;

- Разделяне на туристическите кораби и производствените мощности във варненския порт;

- Разширение на пристанището за достъп на големи кораби до него;

- Подобряване на пътната инфраструктура;

- Продължаване на археологическите разкопки за чертане на нови маршрути;

- По-голяма предвидимост в културната програма на общината и в частност на Варненската опера;

- По-голяма сигурност за туристите.

Римските терми и фарът на Шабла във "Виа Понтика 2"

Кметове и учени начертаха нов културно-исторически маршрут за Северното Черноморие

Нов атрактивен маршрут по Северното Черноморие - "Виа Понтика 2", начертаха кметове и учени на дискусията, организирана от в. "Стандарт". Идеята е той да се предлага от туроператорите на чужденците, които пристигат у нас с круизни кораби. Те са предимно заможни хора, които обикалят цял свят и търсят да видят непознати за тях следи от древни цивилизации.

Провадия-Солницата в най-древния град на Европа се посещава вече от туристи от цял свят, каза научният ръководител проф. Веселин Николов, който благодари за инициативата на вестник "Стандарт" за популярността на обекта. Миналата година Провадия беше домакин на дискусията на вестника, посветена на най-стария солодобивен център. Тази пък за разкопките предприятието спонсор "Солвей соди" е увеличило парите от 15 на 20 хиляди лева. Община Провадия предлага уникална сграда и с решение на общинския съвет тя ще приюти Музея на солта, за който вече туристите питат. Проф. Николов още миналата година даде идея за общ маршрут, който свързва най-старото злато в света в Археологическия музей на Варна със солодобивния център до цитаделата на Провадия, за да видят туристите причината защо точно тук е най-древното обработено съкровище, създадено още преди фараонските накити на Египет.

Римските терми във Варна вече светят нощно време. Кметството в морската ни столица даде 130 хиляди лева за това, посочи шефът на Археологическия музей във Варна проф. Валентин Плетньов. Големите римски терми бяха консервирани с отпуснатите миналата година 150 хиляди лева от държавата след дискусията на вестник "Стандарт" във Варна.

Кметицата на Шабла проф. Райна Бърдарева представи на дискусията символа на най-северния морски град - фара му, след като беше основно ремонтиран и освежен. Туристите на Север могат да видят и рибарското селище "Кария" с уникална архитектура на фона на фара.

Културният туризъм не тъпче на едно място, знаем как започнахме от 2001 и досега са дадени 130 милиона лева и са направени над 70 обекта, каза проф. Николай Овчаров, като даде пример с Перперикон, Преслав, а сега на 20 септември се открива и "Яйлата". Той изреди и останалите места край морето, които са интересни за туристите - Аладжа манастир, Побитите камъни, Музеят на мозайките в Девня и, разбира се, Архитектурният музей във Варна, който има една от най-хубавите сгради в страната.

Политиците с общ план за бум на туризма

Политическите сили се обединиха около приоретизиране на културния туризъм и развитието на сектора по време на дискусия за бъдещето на круизния туризъм, организирана от вестник "Стандарт" във Варна. Сред мерките, които кандидат-депутатите от морската столица обещаха в следващия кабинет, е браншътУвеличихме с 25% туристите в 4 града

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

С кампанията "Чудесата на България" постигнахме практически резултати. Както знаете, всяка година ние организираме национално електронно гласуване за определяне на Чудо номер 1. По традиция в този своеобразен референдум се включват над 1 милион българи.

Когато започнахме мисията и заедно със Светия синод организирахме всенародно поклонение пред мощите на св. Йоан Кръстител в София, пред светините се поклони Владимир Путин. Снимката му се превърна в световна новина и това доведе до 7% ръст на руските туристи в Созопол. През 2012 г. победители в гласуването станаха Белоградчишките скали и куклите от шума на малките майстори от Пловдивско. Резултатът днес вече е 25 на сто ръст на туристите в Белоградчик. Миналата година номер 1 в класацията ни стана крепостта Цари Мали град край Белчин. Само за 8 месеца замъкът отчете 500 000 посетители, внесе в хазната на Самоков над 300 000 лв. от входни такси. В момента се строят два нови хотела, къщи за гости, платен паркинг, магазини за сувенири и заведения за бързо хранене.
Ръст на туризма от 20 процента в резултат на кампанията "Чудесата на България" отчете и Исперих заради интереса към златото на гетите, които заеха второто място във вота миналата година. да има свое отделно министерство. Трябва да бъдат намалени таксите на пристанището за круизните кораби, за да се увеличат гостите в града, категоричен бе Борислав Гуцанов от БСП. Необходимо е и да бъде разработена стратегия за развитие на културния туризъм, категоричен бе и Красен Кралев от ГЕРБ. Круизният туризъм трябва да бъде включен като понятие в Закона за туризма, защото в момента той липсва в нормативния акт и това е една от пречките за развитието му, обясни Константин Парчев от ББЦ. Задължително е да бъде променен и Законът за обществените поръчки така, че вместо върху следването на административните изисквания да се държи и да се търси повече креативност в рекламата на туризма и страната ни като дестинация. Това обясни Христо Панчуков от ДЕСНИТЕ. Според него е нужна и стратегия за повишаване на квалификацията в сектора, да се спре войната между екоорганизациите и инвеститорите в бранша, както и промяната на собствеността на терените за бъдещи проекти да се случва публично.

Варна трябва да се отвори към морето

Иван Портних, кмет на Варна

Варна се намира на морето, а някак си градът стои с гръб към него. В общия устройствен план е заложено преместване на пристанището във времето. Тази част около Морска гара до историческото ядро на града ще стане визитната картичка на Варна. Идеята, по която работим от 2013 година, е за частично отваряне на пристанището, превръщането му в атрактивна пешеходна зона. Това е естествена връзка между пристанището и града и искаме общината да получи правото на ползване. Би било чудесно да посрещаме туристите с нова интересна визия. Варна за втори път беше домакин на Световната регата "Тол шийпс" и с пристанището се справихме чудесно. От тази година градът се радва на рекорден брой круизни кораби. Вярвам, че Варна от чисто конюнктурна дестинация ще влезе в рекламите на големите круизни компании. Туризмът е изключително важен сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай