Дубай - рай в пустинята

Дубай - рай в пустинята | StandartNews.com

Дубай е мястото, което човек трябва да посети задължително поне веднъж в живота си. Най-известното от седемте емирства, влизащи в ОАЕ, събира погледа на всеки чужденец с уникалните преживявания, които предлага. В Дубай могат да се похарчат много пари, но предварително планиран престой може да излезе и по-тънко. Най-важното е, че в емирството се плаща не цената на услугата, а качеството й.

 

Най-подходящото време за приключение в Дубай е от ноември до април, тъй като в другите месеци термометрите показват и над 50 градуса. "Тогава придвижването навън става на прибежки и припълзявания до поредния климатик", казват без шега постоянно пребиваващи в емирствата сънародници. На Нова година туристите могат да наблюдават уникалното шоу от фойерверки, което изригва в небето и винаги е по-зрелищно от предишния спектакъл. През февруари спокойно се ходи на плаж, тъй като басейни има дори и в тризвездните хотели.

 

От миналата година от София до Дубай има директен полет. Нискобюджетната "Уизеър" предлага изгодни билети, като при по-добро планиране и по-ранно закупуване полетът може да излезе и под 300 лв. Самолетите на компанията кацат на новото летище "Ал Мактум", което е на около 35 км от Дубай. Има трансфер до хотела за 20 евро на човек, но и дубайските таксита са доста изгодни предвид факта, че бензинът струва 70 стотинки. Дубайските таксиметрови компании са няколко, но

 

возят на една и съща тарифа

 

Първоначалната такса е 1,20 лв. Тя е по-скъпа единствено от летищата, като оттам струва 8 лв. Иначе за километър през деня таксиметровите шофьори вземат по 0,68 лв, а през нощта - 0,74 лв. Най-изгодно и бързо е предвижването с метрото, което покрива 45 от 75-километровото емирството. Движи се под и над земята и има станции на всички места, представляващи интерес за туристите. Билетът е според зоните, като се движи от 0,84 до 2, 32 лв. Използват се магнитни карти, които се зареждат - те са с цена от 2 лв. Дирхамът е валутата на Емиратите, като един дирхам се разменя за 0,40 лв. Вързан е за американския долар и е по-изгодно да носите в себе си долари, отколкото евро.

 

В Дубай има хотели за всеки джоб. Тризвездните са прилични, като с предварителна резервация и заплащане една нощувка със закуска може да излезе и по-малко от 90 лв. От другата седмица за българите отпада разходът за виза, която излизаше между 60 и 80 долара. Визите не отпадат напълно, но са безплатни и се получават на летището. За разлика от повечето арабски държави в Емиратите човек може да се разбере с околните само на английски. Дори местните са принудени да

 

говорят езика на Шекспир

за да могат да комуникират с чуждестранните работници.

 

Дубай е различен свят, който съществува по начин, непонятен за европейците. Не трябва да се забравя все пак, че Емиратите са мюсюлманска държава и макар по-либерална от останалите държи на спазването на някои норми на поведение. Желателно е жените да бъдат с покрити рамене и колене. Грубият език и жестове не се толерират. Целувките по устата и демонстрацията на близост на обществени места са забранени. Същото се отнася за крясъците и говоренето на висок глас.

 

Дубайското приключение е незабравимо. Арабското гостоприемство ще ви накара да се чувствате специални през целия престой, а онова, което ще видите и преживеете, едва ли ще ви се случи на друго място.

 

Танцуващи фонтани под Бурж Халифа

 

Безспорно най-внушителната забележителност в Дубай е Бурж Халифа. Със своите 828 метра тя е най-високата сграда в света, която се вижда с невъоръжено око от 95-километрово разстояние. Небостъргачът бие няколко рекорда, като държи първо място за сграда с най-много етажи в света, за най-висок обитаем етаж, най-високо разположена тераса за наблюдение, която е на 124 етаж, най-много асансьори, както и за асансьор с най-дълъг път на издигане и най-висок сервизен асансьор в света.

 

Всеки ден от 8,30 до 01 часа след полунощ всеки може да полети с асансьорите към върха на света. Най-добрият период за това пътуване е между 17 и 19 часа, тай като по това време може да се наблюдава Дубай през деня и нощта. Удоволствието струва 160 лв., но ако направите предварителна резервация и платите с кредитна карта, може да ви излезе три пъти по-евтино. Резервацията се прави на atthetop.ae, като за потвърждение ще получите мейл, който трябва да разпечатате и представите на входа, за да получите билета си. По интернет можете да резервирате желаните от вас часове, като престоят на кулата е неограничен. Билетите за деца са по-евтини, а за малчугани до 4 години не се плаща.

 

В подножието на Бурж Халифа се намира друга спираща дъха атракция - Фонтаните на Дубай. "Това не са фонтани, това е балет", предупреди сънародничка и беше права. Става дума за феерия от водни струи, звук и светлина. Шоуто започва всяка вечер в 18 и продължава до полунощ. На всеки 30 минути на различна музика и специална хореография тонове вода се изстрелват към небето, като фонтаните танцуват на парчета на Уитни Хюстън и Майкъл Джексън, класическа и арабска музика. Най-добре водното шоу може да се наблюдава от кафенето на книжарница в "Дубай мол", за което знаят много малко туристи. Шоуто е безплатно, но пък неповторимо и запомнящо се.

 

Шопингът е само началото

 

Макар че "Шопингът е само началото" да е мотото на "Мол ъв ди Емирейтс", той е валиден за всички хипертърговски центрове в Дубай. Те не са просто магазини, а забележителности и туристически атракции. За местните това са основните места за забавление и сигурното убежище в големите жеги. В най-известните два мола човек може да прекара дни. От неделя до сряда те работят от 10 до 22 часа, а от сряда до събота от 10 до полунощ. До "Мол ъв ди Емирейтс" стига червената линия на метрото. Там има над 535 магазина и 97 ресторанта и кафенета, с него са свързани и два луксозни хотела. А най-голямата атракция е ски пистата - на цена, близка до тази в българските зимни курорти.

 

"Дубай мол" пък претендира за най-зрелищния. Доскоро бе и най-големият в света, но го засенчи конкурент в Китай. По тази причина властите в Дубай са взели решение за неговото разширяване с цел възвръщане на титлата. "Всичко, което търсиш" е мотото на "Дубай мол", което той защитава със своите над 1200 магазина. В него се намира и един от най-големите аквариуми в света с 33 000 обитатели, сред които и тигрови пясъчни акули.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай