Дракони и цветя носят щастие

Дракони и цветя носят щастие | StandartNews.com

13 символа в азербайджанските килими загатват тайните на живота

Без да знаете азбуката, не бихте могли да прочетете нито дума на нито един език. Същото правило важи и за азербайджанските килими. Символите, скрити в орнаментите им, носят историята на страната и древните традиции - а те свидетелстват за генетичната памет на поколенията, която се предава чрез тъкането на уникално красивите произведения на приложното изкуство. Някои изкуствоведи спорят дали те са "изпълнени" в персийски или в азерски стил, защото двата народа са съседни. Разликата обаче е в символиката. Азербайджанските жени съхраняват през вековете тайните знаци, в които са закодирани тайните на етноса им. Те отразяват бита, обичаите в семейството, посланията на религиозно-мистичните поверия. Всъщност те намират широко отражение и в архитектурата, живописта, скулптурите, декорацията. Богатото разнообразие на орнаментите е предмет на изследвания на световни експерти.

Митологията се оглежда в природата - в цветята, дърветата, растенията и животните. Върху килимите греят рози, нарциси, карамфили, макове, лалета, дюли, пшеница, ръж... Славеи, многоцветни пауни, гълъби, папагали, фазани и пъдпъдъци придават ориенталска екзотика на визията. Понякога само детайл от животните и птиците подсказват посланието. Крилете, клюнът или ноктите на пернатото са използвани като символ на свобода и власт. Овните пък присъстват само с S-символ на рогата, тяхната бойна сила. Още от древността изображенията на космоса са предпазвали от магии, зли духове, мисли и сили. Азерите вярват, че шарките на килимите предпазват човека от негативното около него. Неслучайно в тях могат да се видят цели сюжети, свързани, примерно, с плодородието. Дърво с богата корона означава дълголетие. То обаче е любим знак на тюркските шамани и магьосници. Да разшифрираш символите, криещи се в дървото, е истинско майсторство. Преклонението пред живата природа се запазва и в новия период на ислямската култура. Неслучайно раят в нея е изобразен като разцъфнала градина. Изследванията показват, че 13 са основните символа, закодирани в азербайджанските килими, по които може да дешифрирате посланието им.

1. Улдуз /звезда/ - е геометричен астрален символ, наподобяващ звезда. Символ на света, разума, просперитета и щастието. Ненапразно, когато подаряват подобен килим, азерите употребяват израза "ulduzu parladi" - звездата изгря. Който се сдобие с него, го очаква спокоен, щастлив и уреден живот. Ако звездата е с осем накрайника, води до благополучно и здраво семейство. Затова тези килими често са подарък за младоженци.
2. Дамга /клеймо/ - това са различни начини на авторски подпис на тъкача или на художника, изобретил сюжета. Въпросните шарки всъщност са фамилни или племенни гербове. По тях азерите разпознават към кой род или племе принадлежи притежателят му, от кой район е.
3. Гоч буйнузу /рогът на овена/ - зоомитичен елемент за плодородие, изобилие и благоденствие. Ако овенът е в целия си обем, то тогава той означава спасение, мъжественост, безстрашие, непреклонност. Който има в дома си килим с овен, означава, че семейството се управлява от мъдър, силен и смел мъж. Ако по килима преобладават чифтове рога, то това е семейна почит, уважение към по-възрастните, единство на семейството.
4. Чархи-фелек /колелото на фортуната/ - символът на човека между четирите стихии: огъня, водата, земята и въздуха. На него са изобразени движението на слънцето, смяната на годишните времена, кръговрата на живота и промените в природата. Характерен е за много индоевропейски народи и прилича на свастика - центърът на небето и разпръснатите спираловидни лъчи.
5. Гюл-чичек /цветята/ - те са красотата, женствеността, любовта, приятелството, мира. В зависимост от настроението на тъкача и неговото отношение към живота и заобикалящата го среда те са в най-различни цветове и форми. Винаги са разположени на тъмен фон.
6. Гьоз /окото/ - най-старите тъкачи са ги изобразявали като големи точки. Могат да бъдат квадратни или овални, а най-често са ромбовидни. Има ги в почти всички азерски килими като символ на пълна защита на притежателя и семейството му от "лоши очи", зли помисли, уроки и магии. Постилат ги пред вратата - който престъпи прага, е "обезоръжен", а негативната енергия е премахната.
7. Ох /стрела/ - бодрост и добро настроение. Стреличките са тъкани в бяло, ярко зелено, червено или жълто. Цветовете влияят на сетивата, създават настроение. Фантазията на автора ги разполага по краищата или в средата. Те са символи на енергията и желанието за постигане на определена цел.
8. Ярпаг /листо/ - най-често в зелено, знак за изобилие, пари, благополучие. В някои райони на Азербайджан загатват за рода и произхода. Колкото повече са те, толкова по-богато е родословното дърво.
9. Дараг /гребенчето/ - най-често в малките килимчета "намазлъг" от страната на арките "мерхаба". Край него често има каничка за вода, разкриваща стремежа към чистотата.
10. Гуш /птица/ - най-древният зоомитичен орнамент в азерските килими. Има го навсякъде. Ако птицата е домашна, притежателят на килима с лекота ще извършва битовата и стопанската работа. Ако е с малки пиленца, това означава домашен уют и пожелание за многодетност. Ако птиците са една срещу друга, тогава в дома има любов. Ако гръб в гръб, ще се случи раздяла. Дивите пернати пък говорят за свобода и воля - затова най-често са с разперени криле.
11. Двуглав четириног звяр - има го върху килимчетата, с които покриват конете. Малкото зверче до него е символ на женското и мъжкото начало и техния "резултат". Този орнамент е символ на опекунството - подсказва попълнение на рода и здраво потомство.
12. Хайят агаджи /дървото на живота/ - основа на тюркския фолклор, етнография и народно творчество. За разлика от другите дървета върху килимите, това е с много клони - развитие и бъдеще. Подобен килим е армаган за семейни хора - добър ген, древен род, просперитет на фамилията и племето. Понякога "дървото на живота" може да бъде изтъкано наопаки - с короната надолу, за да припомни за живота след смъртта, тоест за вечността.
13. Аждаха /драконът / - покровителят на водата. Има го в килимите за селскостопанските работници, за да няма суша. Драконът предпазва от нещастия - величествен, властен и всемогъщ, символ на изобилието, враг на нашествениците.
Азербайджанските тъкачи никога не са "натоварвали" килимите с елементи, символизиращи злото и отрицателната енергия. Те са изобразявали само доброто, което трябва да присъства в домовете. Затова килимите с 13-те символа носят любов, благополучие, благоденствие, щастие. Но трябва да познавате азбуката на традициите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай