Деседневка на Чудесата започва в Исперих

Деседневка на Чудесата започва в Исперих | StandartNews.com

Разград. Деседневка на културно историческото наследство започва в Исперих. Празникът, по време на който местните хора показват пред публика Чудесата на лудогорския град, се провежда за 12-ти път. Декадата има за цел да популяризира богатата съкровищница от археологически ценности и палитрата от обичаи и традиции на мултикултурната общност в региона, с които градът влезе в картата на „Чудесата на Българи" и благодарение на едноименната кампания на вестник „Стандарт" стана известен у нас и в чужбина.

В следващите дни всички музеи в Исперих ще отворят врати за безплатни посещения. Туристите, които искат да се възползват от промоцията и да влязат без билет в Свещарската гробница ще трябва да направят предварителни заяви за това на телефоните на историческия музей в града.

По време на феста дворът на етнографската къща ще бъде превърнат в царевична работилница, в която ще се изработват предмети от шума, характерни за миналото на този край. Празникът ще завърши с кулинарен конкурс , в който всяка домакиня ще може да участва с приготвено от нея царевично блюдо. Огромен казан, пълен с качамак, ще осигури гощавка за публиката. Докато лапат горещата мамалига, гостите на феста ще видят и възстановката „Крадене на мома", в която самодейци ще покажат как в миналото исперихските ергени си вземали булки.

Четения в музея под мотото „Сборяново- от находката до витрината" ще представят работата на археолози и историци, благодарение на която Исперих се прочу със своето минало у нас и по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай