Делчево е рай за западняците

20 хотелчета и 4 механи изникнаха за няколко години в селото

Делчево е рай за западняците | StandartNews.com

Гоце Делчев. Кое е общото между полякинята Аня, германеца Готфрид и холандеца Вилям? Отговорът е - гоцеделчевското село Делчево. Икономическата криза така и не се усеща в селището, което се извисява на 1050 м надморска височина, сгушено в красивата Пирин планина. Причината са непрекъснатите визити на наши и чужди туристи.

Някои от тях пък така се омайват от магията му, че спазаряват имоти и стават делчовалии. Тук живеят около 60 души, почти всички са пенсионери. Но не се оплакват от живота, а се радват на гостите си и на новите си съселяни. Заради наплива на туристи в последните години се построиха над 20 къщи за гости, които предлагат над 150 легла. Три механи, в които е запазен тукашният бит, отвориха врати, четвърто заведение се строи в момента. Край селото се изградиха и два паркинга за над 100 автомобила. В Делчево имат даже туристически център.

Няма да съжалявате, че сте посетили Делчево - това е сигурно. Защото делчовалии знаят как да посрещат гости. Първата изненада е вкусна - колоритни баби, облечени в народни носии, ще ви почерпят с прочутата делчовска баница. А после следва втората изненада - възрастните жени от самодейния състав ще ви представят китка от песни и танци. "Това е задължителен ритуал при нас. Правим го от уважение към нашите гости, а те в последните години са все повече", уверява кметският наместник Иван Панайотов.

И наистина - местните пенсионери се объркват от многото чужди езици, които се говорят в селото им. Късно им е да ги учат, но всеки е попил някоя дума я на английски, я на френски, я на немски, че и нидерландски. Те на практика живеят в интернационално Делчево. Няколко семейства чужденци са се заселили там. И са категорични, че не сменят Пирин и за Алпите. Доста други чужденци питат за свободни парцели, но те вече са кът. От 8 г. в селото живее германецът Готфрид Мюлер със съпругата си Йохана. Чужденецът е управител на немска клиника в Гоце Делчев, там ръководи и дневен център за работа с деца с увреждания. "Когато дойде, просто ахна от красотата. Много културни хора са. Обичат да хапват наши гозби, в началото им помагахме. Научихме Йохана да ги приготвя сама", разказва баба Пенка Нуркова. "Доволни сме от избора си, съселяните ни са много отзивчиви, винаги са насреща, чувстваме се прекрасно", твърдят съпрузите от Германия.

Преди време имот закупила и полякинята Аня. Напоследък обаче не се мярка в Делчево, сигурно си има проблеми в родината, криза е все пак, може да няма възможност да строи, казват нейни комшии. За разлика от нея холандецът Вилям Ван дер Берг изкарва повечето време от годината в гоцеделчевското село. Бившият фармацевт и настоящ енолог и пчелар купил 7 имота, за да развива селски туризъм.

Първите пет къщи вече е построил и посреща туристи. Други три проекта разработва в момента. В една от къщите Вилям живее с жена си Марта. "Туризмът в Делчево има огромна перспектива. Можех да инвестирам в куп други селища в България и в други съседни страни. Но погледнете панорамата, природата, опитайте водата, вдишайте въздуха, вижте гостоприемните селяни!", пали се холандският пенсионер, който е истински рекламен агент на Делчево. Според него села като това са като рай за хората, преситени от шума и стреса в големия град. "Гостуват ми сънародници, французи, други чужденци. На всички им се иска да са на мое място, завиждат ми благородно", признава Вилям.

"Гарантираме екологично чисти плодове и зеленчуци, произведени от нас. Който иска, може сам да си сготви. Даваме и мляко да си доят от козите и овцете стига да имат желание", хвали се и конкурентката му Янка Янчева, която има стаи за гости. Клиентите могат да наемат етаж, че и цялата сграда, за да купонясват и отдъхват на чист въздух и спокойствие. Цената на нощувката на легло е между 20 и 25 лв., но с всички удобства. Сред по-известните къщи за гости са Соломонтовата, Панайотовата, Пенковата, Златиновата, Карамановата и Икономовата.

Има и нощувки за 10-15 лв., но в по-скромни къщи. През 2011 г. по спечелен проект по европейска програма направиха в селото огромна изба, която е вкопана сред самите скали. В нея са наредени огромни бъчви, пълни с хубаво червено и бяло вино. Под земята се дегустира напитката на боговете, при това безплатно. А после и да си купи от руйното вино. Разбира се, Делчево си има "парламент" в селския хоремаг.

И работи, за разлика от истинския в столицата. Тук няма караници, само спорове, но културни. Всеки "депутат" има думата и привилегията да сръбне от делчовската домашна ракия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай