Чужденци щурмуват църкви в Пиринско

Чужденци щурмуват църкви в Пиринско | StandartNews.com

Благоевград. Въпреки скандалите сред свещениците в Пиринския край в последните дни, чужденци не спират да атакуват храмовете в региона. Все повече се печели от религиозен туризъм. Затова ежедневно кипи трескава работа в църквите и районите около тях. Свещеници и служители полагат усилия да стегнат сградите и да почистят навсякъде. Причината за уборките е напливът на наши и чужди туристи към храмовете и манастирите в региона.

„Няма как. Трябва да посрещаме подобаващо миряните. Хубаво е, че напоследък все повече са чужденците. Най-много обаче са гърците, които са много вярващи. Идват, палят свещи, молят се, оставят и дарения", твърди отец Георги Сарадинов, който служи в Сандански.

Свещениците правят всичко възможно, за да лъснати храмовете до блясък, да са чисти и подредени. Защото почти всеки ден пристигат чужди туристи и гости от страната. Само от Гърция хиляди хора посещават курорта всеки месец. В последните години много гърци идват и заради множеството църкви и манастири в общината. Религиозният туризъм набира скорост в последните 4-5 години, интересът на гостите към храмовете и историческите находки тук е огромен, твърдят хотелиери и туроператори. Въпросните обекти са уникални не само със своята архитектура, икони и стенописи, но и заради легендите и преданията, свързани с тях. Най-посещаваното място от гръцките туристи си остава прочутият Роженски манастир, който е само на 7 километра от Мелник. Това е най-голямата религиозна обител в Пиринския край и едно от най-старите духовни средища в България.

"Наред с балнеологията и СПА-услугите правим необходимото да осигурим туристи и с религиозен туризъм", уверяват от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в курортния град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай