Чехкините се връщат с полицаи

Идвали на носталгичен туризъм, кръчмари бясно пишат менюта на езика на Ева Херцигова

Чехкините се връщат с полицаи | StandartNews.com

Бургас. Бум на блондинки на плажа. Чехкини и полякини връщат модата да събират тен по Южното ни Черноморие. За нашествието на красавиците от бившия соцлагер признаха кметове и туроператори. "Наблюдава се явлението "носталгичен туризъм". Идват млади семейства от тези държави, които са чували истории за българското море от родителите си. Освен това има и туристи от третата възраст от Чехия, които пристигат след 25-годишна пауза", обясни Иван Иванов, председател на Регионалната туристическа камара - Бургас. Има мода младежи от бившия соцлагер да преоткриват отново морето ни, потриваха доволно ръце и спасителите на плажа.

Китен и Приморско са двете предпочитани морски дестинации от страна на гостите от Чехия и Полша. Тази година почти всички собственици на кръчми в Китен и Приморско са запретнали ръкави и превеждат менютата си на родния език на топмодела Ева Херцигова. За да бъде обслужването пълно и клиентите доволни, някои от заведенията дори са започнали да предлагат чешка супа, кнедлики и гулаш.

Тази година се очаква дори униформени от Чехия да пристигнат у нас, за да следят изкъсо за спокойствието и сигурността на сънародниците си по плажовете на Южното Черноморие.

Туристи от бившия соцлагер последните година преоткриват Созопол за летуване, каза и кметът Панайот Рейзи. Според прогнозите и това лято Българският Йерусалим ще посрещне гости от Германия, Франция, Норвегия и Холандия. Местните стискат палци за ръст на летовниците поне с 15%.

На летище Бургас освен силите на Гранична полиция ще има и допълнително три екипа жандармеристи, съобщиха от полицията в Бургас. Заради атентата в Сарафово от миналото лято повече униформени ще бдят и на аеропорта във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай