Чехи и африканци до подводния параклис

Украинска тв снима филм за святото място. Дайвингът живна, хвалят се водолази

Чехи и африканци до подводния параклис | StandartNews.com

Бургас. Туристи извиха опашки до първия на Балканите православен подводен параклис край Приморско "Свети Николай Чудотворец". Над 150 гмуркачи са се спуснали за месец по уникалната света обител, която се намира в района на заливите "Крокодилите".

На разходка до подводния храм отишли летовници от Чехия, Словакия, Полша, Русия. Атракцията е посетена и от летовници от Великобритания и ЮАР. Три дни екип на украинската телевизия е снимал филма за подводния параклиса. "Направихме го за чест и слава на светеца и за водолазите, за да не остава никой долу", разказа председателят на водолазния център "Посейдон" Тодор Попов, който е автор на идеята. Параклисът се намира на дълбочина 6 метра и елементите му са осветени по църковния канон.

Представлява нещо като подкова от скали и се състои от четири водоустойчиви плочи. Едната служи за олтар с метален кръст и свещник, другата има икона на свети Николай Чудотворец, третата плоча е с християнски надпис, а на четвъртата е изписано "За равен брой". Този водолазен поздрав бе поставен на мраморната плоча на брега вчера. Тя ще указва наличието на подводен храм в залива.

Разглеждането на параклиса е безплатно. Цената на едночасовия инструктаж е 70 лв. за всички - независимо дали ще слизат до храма, или започват водолазно обучение. Указанията са такива, че всеки може да ги разбере и да се спусне след това без притеснения. В сумата влиза и комплексната екипировка и транспортът до мястото и самото гмуркане, както и подводен гид. Гмуркачите се радват, че нещата са се раздвижили и все повече хора се интересуват и от курсовете за водолази. Тези дни се очаква и група румънски туристи, които пристигат от Северното Черноморие специално заради подводния параклис на свети Николай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай