Чакаме 60 000 богаташи с лайнери

Чакаме 60 000 богаташи с лайнери | StandartNews.com

MSC Sinfonia пристигна вчера с над 2000 пасажери на борда

Варна/Бургас. Любителите на круизния туризъм трябва да благодарят на Клеопатра, която въвела модата за романтично пътуване с кораб по Нил. Това пише в книгата си "Съвременни видове туризъм" доц. Стоян Маринов. Началото на круизния туризъм е през 1818 г., когато нюйоркската корабна компания "Блек Бол Лайн" открива първата пасажерска линия между САШ и Англия. На 4 юли 1840 г. "Британия", първият кораб под името на корабната компания "Кънард", отплава от Ливърпул, вземайки на борда дори крава за прясно мляко на пасажерите. Първият построен специално за круизи плавателен съд е "Св. Сунива" на шотландска корабна компания.

Около 60 000 богаташи ще пристигнат у нас с круизни кораби. Заради кризата в Украйна туристическите лайнери масово променят маршрутите си към Варна и Бургас, твърдят от ръководствата на пристанищата в двата града. Планираните за този сезон круизи в Бургас и Несебър бяха общо 63.

Само за 4 седмици броят им се е увеличил с 15. Туроператори се надяват до края на сезона в Бургас и Несебър да хвърлят котва над 100 лайнера, което ще бъде невероятен рекорд. "До момента имаме общо 55 заявки за пасажерски кораби в Несебър и над 20 за Бургас. Тези цифри обаче ще продължат да растат. Трудно е да се каже колко кораби и пасажери ще пристигнат", коментира Стойчо Димов, шеф на звено "Маркетинг" в пристанище Бургас. По прогнозни данни, на двете южни пристанища се очакват около 36 000 туристи.

46 посещения на круизни кораби са потвърдени до момента на порта във Варна, което очертава 2014 г. като рекордна, коментира за "Стандарт " изпълнителният директор на порта доц. Божидар Чапаров. Това са над 25 хиляди туристи, които ще посетят морската столица. В предишни години на пристанище Варна акостират средно между 17 и 25 круизни кораба годишно. Най-големият брой досега е бил през 2009 г., когато на Морска гара са спрели 25 лайнера с близо 13 хиляди пасажери.

Първият пътнически кораб пристигна във Варна веднага след Цветница. MSC Sinfonia откри круизния сезон на 14 април с 2065 пасажери, припомни доц. Чапаров. Корабът първоначално не е включвал българския порт в маршрута си, но поради напрегнатата ситуация в Украйна компанията е предпочела Варна за круизите си в Черно море. MSC Sinfonia пристигна отново на 8 май и е заявен с над 2000 пътници.

До края на сезона най-много курсове до Варна ще направи бутиковият "Хармони Джи", на борда на който се возят над 50 пътници, предимно богати американци. Корабът е заявил 7 рейса до морската столица. Последната заявка до този момент е на 21 октомври, когато се очаква Boudicca с 900 пътници на борда.

Доц. Чапаров увери, че порт Варна има пълна готовност да поеме целия поток от кораби и туристи. Проблемът, който се очертава, не е свързан с работата на пристанището, а с необходимостта да бъде осигурен безопасен трафик на автобусите от и за Морска гара, както и достатъчно места за паркиране. От друга страна е проблемът с опазване на туристите от набезите на джебчиите, каза шефът на пристанище Варна, припомняйки скорошния инцидент, който забави с няколко часа отплаването на MSC Sinfonia.

Не можем да изгоним бабите с дантели

Доц. Божидар Чапаров, изпълнителен директор на пристанище Варна

- Доц. Чапаров, с откриването на Морска гара в Бургас няма ли да ни отмъкнат част от круизните посещения?

- Много често ми задават въпроса дали откриването на Морска гара в Бургас ни плаши. Напротив, като икономист искам да ви уверя, че в конкурентна среда се ражда най-добрият продукт.

- Къде се предвижда да бъде пасажерският терминал в плановете за новия интермодален терминал?

- Идеята е след изграждане на интермодален терминал и преместване на мощностите сегашното пристанище Варна-Изток да се превърне в зона за развлечения. Пасажерският терминал да бъде преместен, като бъде изграден нов такъв на т.нар. Мол А, или това са сегашните 6, 7, 8, 9 и 10 кейови места. Защо ние считаме, че там е най-подходящо? Защото дава възможност Молът да бъде обособен и осигурен по ISPS Code за сигурност при пристигане на круизен кораб най-бързо и най-лесно, без това да възпрепятства провежданите в зоната други мероприятия.

- Проблемът с паркирането и задръстването на Морска гара как ще се реши?

- Общинската администрация и общинска полиция трябва да се погрижат да няма паркирани автомобили, които да пречат на автобусите в района на Морска гара.

- А въпросът с рибарите, които не са най-добрата гледка на вълнолома?

- Като външна граница на ЕС и НАТО ние стриктно спазваме ISPS Code за сигурност. Независимо от огромното желание на някои хора да ловят риба точно в района на Морска гара от първостепенна важност за нас е да опазим сигурността на пристанището, сигурността на туристите и да предадем на Морска гара облик, който Варна заслужава. Поради всичко това не допускаме рибари на Морска гара, независимо от периодичните протести.

- А бабите с дантелите?

- Това е проблем, за разрешаването на който нямаме правомощия. Можем само да сезираме компетентните органи. В структурата на общинската администрация функционира отдел "Контрол на търговията и туризма". В неговите прерогативи е да се справи с проблема.

Джебчиите и пътните знаци най-опасни

Туроператори ангажират полицаи при пристигането на всеки кораб, защото няма как да опазят пасажерите при туровете из Варна. Джебчиите дебнат богаташите и ги пребъркват дори в Катедралата, казва Наско Атанасов, който е от Съюза на екскурзоводите. Този сезон се очаква към нашите крадли да се присъединят румънски гастрольори от Констанца. Опазването на туристите е най-важно, за това придвижването им до старини и забележителности става само с автобуси. Разчита се и на засилена полицейска охрана около Катедралата или крайбрежната алея. Чуждите гости нямат право да качват храна и напитки на борда, но искат да си купуват сувенири. Туроператори се сблъскват и с друг проблем - пътни знаци са поставени на височина колкото човешки бой и туристите си блъскат главите в тях. Трябват да ги вдигнат на поне 2 метра, казва Атанасов.

Музей загуби 120 бона заради слаб сезон

Най-голям е проблемът с паркингите

При слаб круизен сезон, какъвто беше миналогодишният, Археологическият музей във Варна отчита 120 000 лева по-малко приходи, каза шефът му проф. д-р Валентин Плетньов. През 2013 г. 25 000 по-малко са организираните туристи, които са посетили старините в морския град. Най-голям интерес за тях представляват съкровищната експозиция и най-старото злато на света в Археологическия музей, скалният Аладжа манастир и уникалният феномен - Побитите камъни и Римските терми. Музеите във Варна ще работят след юни до 22 часа и без почивен ден. Проблемът е с паркирането на големите автобуси пред Археологическия музей, където няма къде да спрат от коли. Паркинги изобщо няма пред Музея на Възраждането и Етнографския, а чужденците от круизните пътешествия са много любопитни да видят интересните им колекции, коментира проф. Плетньов.

Оставят по 100 000 евро на рейс

Впечатляват ги вампирът от Созопол и бабите от Бръшлян

Сред най-строго пазената тайна е колко пари оставят у нас пасажерите от круизните кораби. По груби сметки на хора от туристическия бранш, ако 1000 гости слязат на брега и похарчат по 100 евро, у нас ще останат 100 000 евро. Туроператорите обаче категорично отказват да съобщят в кои заведения организират обяди за туристите от лайнерите. Другата строго пазена тайна е колко е цената на кратките екскурзии, които организират за гостите.
Две са основните фирми, които развличат богаташите при еднодневния им престой в Бургас - "Ренесанс тур" и "Травъл партнър".

Около 30-40% от пътниците слизат на брега. Летовниците от лайнерите обаче нямали интерес към шопинг, нито към молове, а някои компании дори забранявали с договор шопинг туровете.

Най-предпочитаната дестинация за екскурзия е Несебър. Туроператорите организират на групите посещения до културни и археологически паметници, разглеждане на църкви и музеи. Купуват си дребни сувенири като мускалчета с розово масло, разказа Мирослава Колева от "Травъл партнър".

На второ място се нарежда Созопол. Богаташите оставали впечатлени от музея и най-вече от историята на вампира, който отдавна се е превърнал в световна атракция. Значително по-малък бил интересът към мощите на св. Йоан Кръстител, затова и те не били включени в екскурзионния пакет.

Повишил се е интересът към посещенията в българските села. Организират се екскурзии до Котел, Жеравна и автентични места като Оризаре, Козичено и Бръшлян. В странджанското селце Бръшлян бабите се пременят в народни носии и посрещат туристите с китка от странджански песни. Имат си и гайдар. След кратка разходка сред старинните каменни къщи следва обяд в типичен български дом. Менюто се договаря, като задължително включва домашно кисело мляко, пчелен мед, козе сирене и прочутия странджански зелник, който се приготвя със спанак.

"Случва се от един кораб да имаме три екскурзии по различни дестинации. Туристите разполагат с ограничено време и затова рядко могат да отделят време за обяд. Понякога си вземат суха храна за из път от кораба", казва Мирослава Колева.

Ресторантите на плажа най-предпочитани

Круизните туристи обичат да похапват черноморска прясна риба и затова ги водят в заведенията по плажа. Сафрид и калкан са най-предпочитани от богатите пасажери, на които на борда се предлага предимно синтетична храна.
Във Варна екипажите обичат да отсядат в тузарския ресторант "Капитан Кук" заради красивата гледка към Морска гара, интернет и изисканата кухня в него.

Освен голямото разнообразие на черноморска риба - див лаврак, калкан, лефер, дива черноморска лястовица - тук капитаните поръчват живи омари и стриди от аквариума, които шеф-готвачът Пламен Петров приготвя по авторски рецепти. От офицерския състав не пропускат да опитат месото от прочутата телешка порода блек ангъс, което се топи в устата. Порция от 250 г струва 30 лева, което е евтино за такъв деликатес.

Круизните туристи се ориентират в световния каталог Tripadviser, в който в топзаведенията на първо място във Варна е ресторантът винарна "Ди вайн". Той е разположен точно срещу Археологическия музей, където автобусите изсипват най-големите групи. В майското меню на заведението са агнешките ребърца с шамфъстък и кътък, а от рибните блюда - калмари на плоча с лимон и зехтин, октопод с мексиканска салса круда.

Компаниите не обичат неспокойни морета

Владо Караджов, туристическа компания "Ренесанс тур"

Кризата в Украйна се задълбочава и много кораби започват да се насочват към нас. Маршрутите се променят буквално в движение. Никой не иска да рискува и да влиза навътре в Черно море, където е зоната на конфликта. Аз лично очаквам това лято тук да дойдат над 100 лайнера. Но всичко зависи от това как ще се развие конфликтът между Русия и Украйна. Ако ситуацията ескалира, това може да се окаже с обратен знак и за нас и тук да не дойде нито един кораб. По принцип този тип туристи, а и самите круизни компании, не обичат маршрути в неспокойни морета. Красноречив пример бе войната в Югославия през 90-те години, която се отрази драматично на този бизнес. В периода на военния конфликт американски кораби изобщо спряха да идват в Черно море, въпреки че българските пристанища са далеч от Югославия и нямаше никаква опасност. Но разстоянието на картата изглежда много близко.

До $15 за чаша вино

Между 4,25 и 15 долара струва чаша вино на круизен кораб. Пълен масаж е 110 долара, а обичайният бакшиш - $10. Има круизи, които са над 4000 долара на човек, без в цената да са включени допълнителни стоки и услуги. Класация на най-големите круизни кораби в света до 2010 г. е публикувана в книгата "Съвременни видове туризъм" на доц. Стоян Маринов, преподавател в Икономическия университет във Варна и член на УС на Варненската туристическа камара. Челното място е на Allure of the Seas, а прословутият "Куин Мери 2" е на трето място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай