Букурещ - близката чужбина

Букурещ - близката чужбина | StandartNews.com

Такситата возят само на дневна тарифа

Иван Филчев, наш пратеник

Букурещ/София. За всички, които предпочитат да дадат парите си за приключения, вместо за вещи, Букурещ е добро предложение. Достатъчно близо, но в същото време достатъчно далеч, румънската столица предлага на всекиго по нещо. Дълго определян като "добре пазената тайна", Букурещ може да бъде разгадан за един дълъг уикенд, достатъчен за всичко. В румънската столица има и история, и дух, и купон.

Вариантите за пътуване от София до Букурещ са четири, като във всичките случаи пътят се взема за почти едно и също време, но на различна цена. Директен полет между двете европейски столици няма, така че запътилите се със самолет за Букурещ, ще трябва да минат през Виена или Истанбул при това не на изгодна цена. Най-евтиният билет в едната посока излиза около 300 лв., което зависи и от авиокомпанията. С влак двупосочният билет със спално място излиза 140 лева, а със седящо - 98 лв. За колко време ще стигнете дотам обаче един Господ знае. Букурещ се намира на около 350 км от София, но ако тръгвате с кола, имайте предвид, че задръстванията в румънската столица не са шега работа. Освен това паркирането си е приключение, бензинът е по-скъп, трябва да си купите винетка и да платите такса за минаване по Дунав мост. Най-изгодният вариант до Букурещ е автобусът. Тръгва всеки ден половин час след полунощ и пристига към 7.30 на автогара "Филарет". Двупосочният билет струва едва 82 лв., като връщането е всеки ден в 16 часа. Пътуването е доста спокойно, тъй като автобусите са полупразни.

Купете си леи, преди да тръгнете за Румъния! По-изгодно е у нас, отколкото курсът лея - евро. В обменните бюра в София една лея се разменя за 0.45 лв. Освен това румънците отказват да приемат евро или левове, така че е по-разумно да бъдете подготвени.

Пристигането е своеобразно разбиване на предразсъдъци, с които е обременен всеки българин, пресичащ Дунав за първи път. Букурещ е впечатляващ град, с големи булеварди, много паркове и завидна чистота. Някои учени извеждат етимологията на името му от румънската дума bucurie, което означава "радост", а истинска наслада пък изпитва окото от зеленината и архитектурата. Легендата свързва създаването на града с овчар на име Букур. Случило се един ден, когато овчарят пасял стадото си, да падне непрогледна мъгла. Тя объркала Букур и той се загубил. Единственото, което му оставало, било да се помоли на Господ. И станало чудо Ч мъглата се вдигнала. В знак на признателност Букур построил малък параклис. Не след дълго около обителта се заселили хора. Така според преданието се родил днешният Букурещ.

Туристическо бюро има в подлеза на "Пиаца Университате". Там можете да получите безплатна карта на града и информация на английски. Ще ви предложат и брошури с различни екскурзии, сред които обиколка на основните забележителности срещу 19 евро. По-евтиният вариант на това удоволствие е двуетажният туристически автобус, тръгващ от "Пиаца Унири". Срещу 25 леи или 12.50 лв. ще можете да видите Двореца на народите, всички забележителни сгради по "Калеа Викторей", булевард "Киселев", който води до Триумфалната арка" и да стигнете до "Пиаца Персей".

Иначе удобен начин за придвижване е метрото. Четирите му линии достигат до почти всички части на града. Карта за две пътувания излиза 4 леи, а за 8 -15. Както в България, и в Румъния такситата са жълти на цвят. Определено обаче са по-изгодни, отколкото от другата страна Дунав. Повечето от тях возят за 1.70 леи на километър, като тарифата е една, независимо дали е ден или нощ. Иначе в Букурещ чужденецът се чувства доста сигурен. Служителите на реда са видими. Следят какво се случва в метрото, парковете и по улиците, но това пък не трябва да ви прави по-малко бдителни. Шансът пък да се загубите е минимален. Ако попитате, ще ви упътят, макар че говорещите добре английски на улицата не са мнозинство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай