Британците се връщат на пазара на имоти

Британците се връщат на пазара на имоти | StandartNews.com

Апартаментите във Варна вървят по 800 евро за кв.м, а в Банско са по 375 евро

Продажбите на имоти в Слънчев бряг паднаха с 30% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата. А средната цена на закупените апартаменти в курорта е 600 евро за кв. м., сочат данните на Bulgarian Properties. Офертните цени в Слънчев бряг вече задържат нивата си, след като отбелязаха спад с около 10% в първите месеци на годината. Основната причина за това беше отливът на купувачите от Русия, които намаляха с 60%. Но имотният пазар в Слънчев бряг вече се възстановява в разгара на лятото. Купувачи са както руснаци, така и украинци, британци и българи. Продажбите на имоти на британци са нараснали с 60%.


Имоти в Бургас се купуват най-вече от българи, като се забелязва, че Сарафово привлича доста голям интерес. Средната цена на продадените апартаменти в Бургас е 785 евро за кв. м. На юг от Бургас се купуват имоти най-вече около Созопол и Лозенец и то предимно от българи.


И през второто тримесечие на 2015 г. имотите в и около Варна да се радват на добър интерес. Сделките са нараснали спрямо същия период на 2014 г., а средната цена на апартаментите във Варна е сходна с тази в София - 800 евро/кв.м.
Най-многобройни купувачи в района са българите и британците. Българите купуват луксозни имоти в центъра на Варна, нови жилища в кварталите на града, както и ваканционни имоти, като най-предпочитани са тези в голф курортите. Британците предпочитат курортите около Варна, като Златни пясъци, както и селски къщи, а средната цена на закупените от тях имоти е около 40 000 евро.

 

Лятото п-слаб сезон за имотите в зимните курорти, но това не важи за Банско. Продажбите на имоти там бележат значителен ръст, а британците са 40% от купувачите. Средната цена на продадените апартаменти в Банско за второто тримесечие на 2015 г. е 375 евро/кв.м. при 360 евро/кв.м. за първото. Средната покупна цена на апартаменти в курорта е 24 000 евро. В Пампорово средната цена на имотите е 350 евро/кв.м., а в Боровец е 600 евро/кв.м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай