Божков праща ритон с глава на Македонски

Димитър Иванов излага уникален тракийски кратер

Божков праща ритон с глава на Македонски | StandartNews.com

Москва. Невиждан досега експонат изпраща колекционерът Васил Божков в Москва. Ценната вещ не е показвана дори на снимка. Археолози обясниха, че това е сребърен ритон с позлата с протоме на кентавър. Извивката на ритона завършва с глава на митичното животно, но тя силно наподобява образа на Александър Македонски. Находката е датирана от II-I пр. н.е.

Съкровищата на Васил Божков и друг виден български колекционер Димитър Иванов ще присъстват за първи път наред с експозициите на държавните музеи в руската столица.
Фондация "Тракия с музей Васил Божков" ще шашне руските почитатели на тракийската култура със златна маска от началото на V век преди н.е. Тя е по-ранна като изработка от намерената 673-грамова маска от вече покойния археолог Георги Китов в могилата Голямата Косматка през 2006 г.

Фондацията на Божков ще смае московчани и със сребърна глава на овен с позлата, III-I век пр. н. е., както и със златен венец на тракийски владетел. Фондация "Тракия" излага в държавния исторически музей още тракийски меч, апликация към конска амуниция и набузници към шлем, 20-ина ритона и кантеруса ще бъдат изложени в Несъмнения хит обаче ще бъде ритонът с главата, подобна на Македонски.

Божков гостува в Москва за втори път след 2009 г., когато показа за първи път над 200 експоната от колекцията си. Изложбата бе озаглавена "Спасените съкровища на Древна Тракия от колекцията на Васил Божков" в Държавния музей на Изтока, като част от програмата за отбелязване на годината на България в Русия. Тогава колекцията бе застрахована срещу 52 млн. евро.
Димитър Иванов ще представи от името на фондацията си "Арете-Фол" няколко кратера.

От НИМ съобщиха, че двамата колекционери се отказват от хонорари за участието на уникатите в Москва.

Москва забранила репликите

Докато излагали тракийските съкровища в САЩ през 1998, в музея в Сейнт Луис, американците купували реплики на маите, вместо от съкровищата на траките. Причина била забраната на тогавашната културна министърка да се изработват реплики на експонатите, които да се продават на туристите и почитателите пред музея. "Правенето им би профанизирало експонатите", заявила Ема Москова. Американците останали шашнати от недалновидната министърка, но от уважение се съобразили с мнението й.

Затова пък спазили традицията си и изложили пред музея реплики на изкуството на древните маи, като си мислели, че това са тракийски предмети. "Малко неща могат да донесат толкова слава и уважение като излагането на тракийските ни съкровища", казва проф. Иван Маразов. Златото на траките било изложено в 7 музея в Щатите, а пред експонатите са минали над 700 000 души. България и древната й история била спомената в печатни издания с общ тираж от 23 млн. екземпляра. "Помня изложбата в Детройт. Всичко беше много стилно - в черен цвят, изпъкваха само златните експонати окъпани в светлина", казва проф. Маразов. Опашката през деня била 500-600 души. В деня на откриването на изложбата в Детройт на вечерята един от домакините ми каза - тук в тази зала стоят едни 5-6 млрд. долара, спомня си Маразов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай