Бобева обеща нова стратегия за туризма през 2014

Бобева обеща нова стратегия за туризма през 2014 | StandartNews.com

София. "Очаква се в началото на следващата година да се приеме новата дългосрочна стратегията за развитие на туризма" заяви по време на парламентарния контрол вицепремиерът Даниела Бобева. Стратегията трябва да обхване периода до 2030 година.

Бобева каза, че няма краен срок за решение за проекта "Дестинация Рила", а екооценката за ефекта му върху околната среда още не е готова. Проектът обхваща и територии от "Натура 2000".

През 2014 г. в бюджета за туризъм са предвидени общо 21.4 млн. лв. като 14 млн. лв. са за туристическа реклама, посочи още тя.

Вицепремиерът съобщи, че се търси трети участник в проекта за изграждане на скоростен път от Свиленград до Русе, за да може да се подпише споразумение и с Катар.

По думите на Бобева текстът на споразумението за изграждането на трасето бил финализиран, но емирството държи да има трети партньор, който е с опит и финансови възможности да участва в изграждането след като Турция се отказа от участие.

Бобева посочи още, че правителството полага усилия да поддържа активизираните отношения с Катар след като такова начало беше поставено от предното правителство, което с голяма делегация посети емирството.

През следващата година започват конкретни преговори с "Катар холдинг", който предлага съвместно с Българската банка за развитие да създаде инвестиционен фонд, който да подпомага малките и средни предприятия, предимно износители. Такива фондове катарският холдинг бил създал в Италия, Гърция и Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай