България в топ 3 за руските туристи

България в топ 3 за руските туристи | StandartNews.com

България е в топ-3 от дестинациите, които са най-предпочитани от руските туристи. Това съобщи в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя се позова на изследване, направено от големите руски туроператори и Федералната Агенция по туризъм на Русия.

"Според данните България е класирана в топ-5 за дестинациите за руски туристи. Но де факто сме в топ-3, тъй като две от останалите дестинации които са в топ 5 - Краснодарск и Крим са вътрешно руски. Така че на практика се явяваме в топ-3 дестинациите за Русия и това ни позиционира доста добре", обясни министърът на туризма.

Тя се срещна с представители на туристическия бранш, с които обсъди проблемите преди старта на туристическия сезон.

Най висок ръст от 30% при планираните полети според ранните записвания на туристи, бележат тези от Русия. За Германия и Холандия ръстът е средно по 20%, а от Полша цели 40%. За пръв път има и чартърни полети от Франция до Бургаското летище.

Общо 15 плажа са обявени за отдаване на концесия и процедурите вече са стартирали. Проверките на концесионерите през сезона ще се извършват от министерството на туризма, а от началото на юни изнесено звено от експерти на МВР и Министерството на здравеопазването ще следи за нивата на шума в курортите. През летния сезон по южното черноморие ще бъдат командировани 760 полицаи. Униформени от Чехия ще патрулират и това лято в Приморско.

Министър Ангелкова посети и Царево, където бяха обсъдени Общия устройствен план и изграждането на Рибарско пристанище. Засегната бе и темата за неохраняемите плажове, проблемът с „дивото къмпингуване" на територията на общината, които са най-болните за местните хора.

По време на срещата кметът на община Царево изказа за пореден път позицията на местните хора, свързана с проблема „Корал": „Няма нищо общо с диво къмпингуване 2000 души да се разположат на 4 декара, а за почистването след тях да плащат местните хора. Хотелиерите на Лозенец плащат своите данъци, а в близост до тях едни хора си почиват напълно безплатно. Ние нямаме нищо против някой да спи под звездите, но отпадъците, които оставя след себе си влошават туристическия продукт, а разходите за почистването им се плащат от жителите на общината – това е нашият проблем", заяви кметът Лапчев.

Министър Ангелкова увери, че до края на месец май ще има ясни правила за къмпингите. Останалите проблеми тя обеща да сведе на вниманието на ресорните министерства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай