България ще привлича китайски туристи

България ще привлича китайски туристи | StandartNews.com

София. България е готова да предложи на съседните държави оптимизация на визовия режим с цел привличането на повече китайски туристо, заяви зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев, предадоха от пресцентъра му.

Визовият режим няма да противоречи на общоевропейската регулация, уверяват от ведомството.

Като предполагаеми партньори в това начинание Ботев вижда най-вече Румъния, Сърбия и Македония, но и "всяка друга съседна страна, с която имаме обща визия и интерес за Китай".

Зам.-министър Ботев акцентира, че китайският турист е цел номер едно за туроператорите, но има по-специфичен профил на интереси при пътуванията и почивките си. Той не се интересува особено от морски и планински туризъм, но за сметка на това се впечатлява от дестинации, предлагащи минерални води, културно-историческо наследство, пазаруване, развлечения и СПА туризъм, описа Ботев.

"България би могла да представлява интерес за китайците като туристическа дестинация, но е важно да бъде изготвен и предложен комбиниран продукт за посещение на няколко съседни държави по време на една почивка – България, Румъния и Сърбия, които са участници в Дунавската стратегия. ", каза зам.-министърът пред представители на туроператорски фирми и администрацията.Той очаква конкретни предложения от страна на бизнеса, за да се подготви български туристически продукт, който да разгърне потенциала на България като целогодишна дестинация за китайците. На следваща среща в края на януари 2014 г. постъпилите идеи ще бъдат обобщени.

Сред задачите при подготовката на гости от Китай са подготовката на кадри с познания по езика - туроператори, екскурзоводи и хотелски персонал. Ще се засили и рекламата на българския туризъм на китайския пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай