Ангелкова: Абсурдно е чадър и шезлонг да струват повече от нощувка

Ангелкова: Абсурдно е чадър и шезлонг да струват повече от нощувка | StandartNews.com

„Горната граница за чадър и шезлонг е 57 лева. Абсурдно е, защото това е повече от една нощувка. Желанието на министерството на туризма е да не се плаща за чадър и шезлонг на плажовете. Ако не предлагаме добра туристическа услуга, отливът на туристи ще бъде осезаем". Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на "Събуди се" по Нова тв.

Министерството обмисля различни варианти за безплатната сянка на плажа или плажуване с минимална цена за шезлонг и чадър.

Всичко това зависи от категорията на плажовете – колкото по-висока е категорията, на трудно достъпни места, позволяващи плажуване, цената за чадър и шезлонг да бъдат на минимална цена, докато на плажовете в курортите, които се посещават от много хора, да няма цена „ползване на чадър и шезлонг", коментира още министърът и изтъкна, че предстои промените да се обсъдят в парламента през септември.

Прехвърлянето на плажовете от Министерството на региоралното развитие и благоустройството към Министерството на туризма не трябва да стане механично, категорична бе Ангелкова.

„В момента някои концесионери си плащат минималната глоба от 1000 лв. и отново продължават на работят по този начин. Увеличаването на глобите също може да бъде превенция. Но не може всички плажове да ги слагаме под общ знаменател", добави тя.

„Проблемите са ясни, но не можем да виним това министерство. Туризмът в момента е лодка, пълна с пробойни, в която всеки гребе в различна посока. Ние трябва да гребем в една посока", каза от своя страна Радостин Дачев от клуба на хотелиерите в Слънчев бряг. И обяви, че има спад от 14% на нощувките по морето в сравнение с предходната година.

„Проблемите на туризма са едни и същи от много години - нелоялните таксита и лекари, сергии с чорапи и гащи, шума от заведенията. Комплексът има лошо име заради тези проблеми", смята Венелин Ташев.

„Ако е криза, трябва ни кризисен щаб и кризисен бюджет", категоричен бе Дачев.

България в момента договаря сезон 2016, за да може още от сега да станем предпочитана туристическа дестинация. „Трябва общият имидж на предлаганата туристическа услуга да бъде добър. Най-добрата реклама е от уста на уста", добави Николина Ангелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай