Аквапаркове на промоция

Водните атракциони се пукат по шевовете от чужденци

Аквапаркове на промоция | StandartNews.com

Варна. Плащаш веднъж, а два пъти зареждаш адреналина. Ползваш билет с намаление. Времето за забавление ти се удължава, докато истински се наситиш за същите пари. Това са само част от примамливите оферти по високоскоростните водни пързалки и десетките неповторими забавления, които предлагат родните аквапаркове. В момента те се пукат по шевовете от чужденци, предимно руснаци, румънци, германци, но и множество скандинавци. Прииждат и българи от всички краища на страната, но са значително по-малко заради ограничения бюджет. Удоволствието обаче през следващите дни ще бъде достъпно за всички. Суперпромоция за българи до края на летния сезон - 15 септември, предлага най-красивият воден парк в Източна Европа - "Акваполис" на Златни пясъци. В него нашенци могат да влязат два пъти, когато пожелаят, и то само с един билет. Една от най-големите атракции там е "Дива река" - речният воден поток, по който посетителите се спускат с рингове по извивки и неравности. Следва по-голямото предизвикателство "Ниагара", широката 2 м пързалка, по която се хвърчи надолу със скорост 50 км/ч. За търсачите на силни усещания са двете напълно затворени тъмни тръби "Черната дупка", по които се спускат с рингове през неочаквани завои и през места с пулсиращи светлини като в дискотека. Билетите струват според човешкия ръст. До 90 см са безплатни, до 120 см - 16 лева, а над 120 см - 33 лева. Цените падат след 16 часа на 12 лева и 24 лева.

По на юг "Екшън Аквапарк" в Слънчев бряг, който е сред любимите места на туристите, привлича още клиенти с намаления за деца и гратис за най-малките. Останалите могат да избират входна такса за цял или половин ден. И тук малки и големи се надпреварват да се забавляват по екстремни пързалки, изкуствени скоростни реки, водопади, тунели за пълзене и надуваеми замъци във водата. Атракционите са разделени по възраст и има забранени зони за деца, защото са доста опасни. Табу за най-малките са екстремните приключения - спускане с близо 70 км/ч, както и най-стръмната пързалка и атракцията "Камикадзе". Цените не са ниски, но феновете на този вид летни преживявания твърдят, че платената сума си заслужава. Гратис минават само най-малките, които не са пораснали повече от 90 см. Останалите избират входна такса за цял ден 38 лв. или за половин ден, която е с 10 лв. по-евтина. Децата плащат 19 лв. за цял ден и 14 лв. за сутрешно или следобедно приключение. До края на август водният атракцион в Сънито предлага промоции за семейства. Обикновено първото дете влиза безплатно, а второто ползва 50% намаление.

Всяка събота и неделя през август първият един час от работния ден в "Акваленд Пловдив" е Happy Hour за посетителите. Най-ранобудните 30 души, които дойдат в комплекса в жк "Тракия", ползват намаление в размер на половин билет. Така цял ден те могат да купонясват край басейните само за пет лева. Редовната цена на билета е 10, а през уикенда - 12 лева за възрастни и 8 за деца. Най-подходяща за весела компания е четирипистовата пързалка "Слалом", по която всички могат да се състезават. Аквапаркът предлага за всекиго по нещо. За по-възрастните има "бавна река", а хлапетата се радват на басейн с огромен дракон, от чиято уста излиза пързалка. Водни пързалки има и в аквапарка на хотел "Санкт Петербург", където входът е 7 лева за възрастни и 4 за деца.

60 лева за гмуркане до гора и ветроход от XVII в.

Раят за гмуркачите е на север. Опитни водолази инструктори са категорични, че интересът и на нашенци, и на чужденци към дайвинга по Северното Черноморие се е засилил в последните две години. Идват сертифицирани гмуркачи от страни като Франция, руснаци, румънци, скандинавци, за да разгледат дъното в района на нос Калиакра и нагоре до нос Шабла. Причината - Черно море е по-слабо познато в Европа. Сред специалните предложения от водолазен клуб е гмуркане до морското дъно до военен ветроход от XVII-XVIII в., който е най-добре запазеният дървен кораб от тази епоха у нас, фрагменти от два или три военни ветроходни кораба от различни епохи, неизвестен метален търговски параход, военни кораби от Втората световна война, подводница тип "Щука", немски военни кораби. Любителите на адреналина разглеждат и Вкаменена гора, която е на 18 м дълбочина. Сред развлекателните гмуркания са тези до Тюленовата пещера - най-дългата позната пещера на българския Черноморски бряг - 108 м, обитавана от тюлена монах до края на 70-те години на миналия век. Цените за подводното удоволствие са за всеки джоб. Ако човек е избрал водолазен център "Посейдон" в Тюленово, то пробно спускане с оборудване от центъра е само 35 лева. Същата екстра, но с транспорт с лодка до мястото на спускането и обратно е 60 лв. при клуб "Русалка". В Албена пък едно спускане с екипировка на центъра е 60 лв., но допълнително се доплащат 25 лв. за транспорта до мястото на спускането.

Столевка за волейбол с делфин

Да плуваш с делфин и да поиграеш волейбол с него в басейна. Атракцията е хит по морето, но за по-богатите нашенци и чужденци. Причината е, че мераклиите за нея трябва да броят по 100 лева. Уникалното шоу на единствения на Балканите Делфинариум във Варна привлича като магнит летовниците. 40-минутната програма е безплатна за бебета до 2 г. Децата от 2 до 12 г. влизат срещу 14 лв., а възрастните - срещу 20 лв. Цената обаче е напълно оправдана, защото акробатичните номера на делфините са интересни и спират дъха на присъстващите. Затова и залата е пълна за всички представления.

Варна обаче предлага още десетки атракции за хлапетата. До Летния театър в Морската градина е големият детския кът, в който малчуганите се забавляват на воля и огласят пространството с радостен глъч. Цените на билетчето за люлки и влакчета, виенско колело, шеметна въртележка, батути, миниголф и бънджита варират от 2 до 4 лв. Най-големи опашки се извиват край езерцето за разходки с водни колела. 15-минутна обиколка излиза 4 лв. Всички атракции могат да се ползват с почти 50% намаление, ако си купите карта на касата на комплекса. Евтино забавление предлага и зоокътът в северната част на парка. Входът за деца до 3 г. е безплатен, за малчугани от 3 до 7 г. излиза 50 ст., за ученици е левче, а за родителите - 1,50 лв. на човек.

По Южното Черноморие пък лунапарк забавлява летовниците в Слънчев Бряг. Чужденци извиват опашка за въртележката стафлаер, която се върти в кръг със скорост 60-70 километра. Люлката се издига на 40 метра височина, а обиколката продължава 3-4 минути. Такива има малко в Европа, а посетителите я хвалят заради високата й скорост, промяната на гравитацията и страховитото въртене. Чуждестранните туристи си вдигат адреналина и с друго страховито преживяване в лунапарка - "бустер" ракетата, която е конкурент на влакчето на ужасите. Хората сядат в кабини и се изнасят с бърза скорост във въздуха. След "опознаване на района" отвисоко кабината се спуска право надолу от 50 метра височина срещу 15 лева.

Скоростно влакче, което обръща летовниците с главата надолу, също е сред търсените атракции. Срещу 10 лева туристите ще се насладят на нестандартната "разходка" в продължение на 2 минути.

Хит №1 на север - салта с флайборд

Хит номер 1 за любителите на екстремните морски забавления е флайбордът. Изобретението на френския джет ски шампион Франки Запата засега се предлага само на плажа "Кабакум" близо до Златни пясъци. Обути в специални обувки и качени на дъска, от която стърчат накрайници с дюзи, смелчаци летят високо над водата, гмуркат се като делфини и правят ефектни салта, теглени от мощен джет. Първи уменията си по флайборд демонстрира в началото на лятото фармацевтичният бос Веселин Марешки. В пика на сезона екстрата вече е достъпна за всеки, готов да брои 75 лв. за 15 минути адреналин. Желаещи не липсват, понякога дори се редят на опашка. Чужденци питали в хотелите на Златните къде могат да покарат флайборд и идвали на "Кабакум" специално за това. Цената е поносима и за българи. Такса за обучение и инструктаж не вземат, въпреки че на някои места в Европа само за това искат 350 евро. Цената на 15-минутното преживяване е малко по-висока от исканите например 60 лв. за полет с парашут или 50 лв. за каране на джет и водни ски. Специални познания за управление на флайборд не се искат. Според пристрастени към новата мода без инструктор е нужен максимум 1 час, за да овладееш уреда и да се възползваш максимално от възможностите му. С учител това става за 10 минути. Флайбордът е иначе твърде скъпа играчка - базовият модел струва близо 6000 евро, а пълният комплект с електронно управление излиза 8400 евро. А нужен е и джет с минимум 150 конски сили.

Опашки за полет с парашут от яхта

Опашки за полет с парашут над морето се извиха на Слънчев бряг. Мераклиите са най-вече руснаци. Те броят по 60 лева, за да видят от птичи поглед курорта. Когато "летящите" са двама, се плаща стотачка. Най-изгодно излиза парасейлингът за трима. Сетът е 110 лева за невероятното удоволствие. Парашутът излита, теглен от моторница, а разходката из висините продължава точно 12 минути.

Срещу двайсетачка туристите порят вълните с ринго балон, който се тегли от скутер. На по-страхливите спасителите препоръчват разходка в морето с надуваем банан за 15 лева. Десетачка трябва да извадят родителите на смели малчугани за 4-минутен скок с бънджи. Една от най-големите атракции е 15-метровото бънджи, което изстрелва от клетка туристите в небето. За няколко секунди те могат да направят панорамна обиколка на целия комплекс срещу 25 лева.

На най-красивата марина по Черноморието, тази в Свети Влас, за сметка на това се предлагат други вълнуващи атракции - 10-минутnа обиколка над крайбрежието с хеликоптер, както и разходка с яхта. На юг, където почивката е повече романтична и не толкова екстремна, туристите се глезят с разходка с лодка по река Ропотамо. Също така по-изобретателните включват и задължителния сафари тур из Странджа.

Смелчаци яхват Тарзан в Родопите

Екстремно спускане в пещерни подземия, катерене по отвесни скали, въжени влакчета над пропастта. С тези атракции туристите смелчаци се забавляват посред лято в района на Смолян. 140-метров "Тролей на Тарзан" изправя косите им край пещерата Дяволското гърло. Триградското ждрело е известно с дълбоки каньони под отвесни скали, надвиснали над единствения тесен път за връзка със света. Затова спускането под наклон с въже над пропастта над река Триградска си е голяма тръпка.

Да направиш преход с лодки по река Триградска, който започва от изхода на Дяволското гърло и свършва 78 метра навътре в пещерата, пък си е повече от лудо преживяване.

За истински хладнокръвните любители на адреналина обаче си остава екстремната Харамийска пещера над селото, където срещу 15 лева специалист екскурзовод води експедициите. Те влизат от една дупка с катерене и излизат от съвсем друго място след шеметно спускане.

Уникалното Гарга дере между селата Кошница и Могилица пък изпотява приключенците. Изкачването върви по брега на река Есенска, преминава през изкуствено езерце и уникален мост в стил Тарзан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай