200 ученици тръгнаха по стъпките на Българската армия

200 ученици тръгнаха по стъпките на Българската армия | StandartNews.com

Кърджали. Близо 200 ученици от туристически отряди в област Кърджали тръгнаха днес „По стъпките на Българската армия". Походът е организиран от Областния инициативен комитет за честванията по случай 100 години от Балканските войни.

Туристическите отряди на ГПЧЕ „Христо Ботев", СОУ „Отец Паисий", ОУ „Св. св. Кирил и Методий" от Кърджали и СОУ „Васил Левски" от Крумовград ще почетат паметта на загиналите и ще положат венци пред паметниците на героите – паметника на загиналите през 1912–1913г. в с. Пчеларово, паметника на генерал Васил Делов в Кърджали , Костницата на загиналите в Руско-турската и Балканската война и паметника на генерал-майор Никола Генев в Момчилград, паметника на руския лагер, паметника на загиналите през 1912 г. при Маказа.

Към туристическите отряди ще се присъединят и ученици от Момчилград, Ардино, Кирково и Черноочене. Участниците в похода ще нощуват в Националния ученически лагер за военно обучение край с. Широко поле, където ще се организират военни игри под ръководството на Минчо Гумаров. Полк. Владимир Лалов от Министерството на отбраната ще предвожда колоната. В похода ще се включат и представители на Регионалния инспекторат по образованието, на Туристическото дружество, Военния клуб, Областна администрация Кърджали.

На 29 септември участниците в похода ще положат венци и цветя пред Паметника на освободителите в Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай