100 круизни кораба ще спират в Бургас

Морският град може да влезе в маршрутите на туристическите лайнери

100 круизни кораба ще спират в Бургас | StandartNews.com

Бургас. Бургас ще стане част от маршрута на големите круизни кораби. "Големите компании оперират предимно в Средиземно море, но ние искаме да ги привлечем в Черно море", каза кметът на Бургас Димитър Николов на първата си опознавателна среща с посланика на САЩ у нас Н.Пр. Марси Рийс.

Важен акцент в едночасовия им разговор беше намерението на Бургас през следващите години да развива круизен туризъм. "Все още нямаме необходимата инфраструктура и посрещаме 4-5 големи кораба годишно. Но вече сме в контакт с големите пасажерски компании и те оценяват нашия потенциал, така че не след дълго ще можем да приемаме 100 кораба годишно", каза кметът Димитър Николов.

Той заяви, че със съдействието на бургазлии, живеещи в САЩ, вече е влязъл в контакт с ръководството на град Тампа, Флорида - регион с огромен опит в круизния туризъм. Американският дипломат предложи услугите си и се ангажира да съдейства за задълбочаване на отношенията между двата града. Кметът Димитър Николов представи съвсем реалистичната идея Бургас, който е първото пристанище в Черно море след Босфора, да стане част от нов круизен маршрут, който минава оттук и продължава в северна посока към Русия и Грузия. Кметът и американският посланик обсъдиха още политическото положение в страната и възможностите за американски инвестиции у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай