Заводът на Tesla в Германия ще започне да произвежда Model Y с батерии LFP на китайската компания BYD

Променяата трябва да влезе в сила от есента на тази година

Заводът на Tesla в Германия ще започне да произвежда Model Y с батерии LFP на китайската компания BYD | StandartNews.com

Според германския уебсайт TeslaMag заводът на Tesla в Грюнхайде (Германия) ще започне да оборудва електромобилите Tesla Model Y с модулите на литиево-желязно-фосфатната (LFP) батерия Blade на китайската компания BYD в края на август или началото на септември.

Източникът отбеляза, че новите батерии на BYD с капацитет 55 kWh вече пристигат в завода на Tesla в Германия. Те са оборудвани с клетки LFP Blade, разработени от BYD, за да се намали рискът от пожар в сравнение с конвенционалните литиево-йонни клетки. Известно е, че батериите LFP са по-евтини за производство от литиево-йонните батерии, въпреки че имат недостатъци - те имат по-малък капацитет в сравнение с аналозите си на никелова основа, което означава, че електрическите автомобили с такива батерии имат по-малък пробег.

Според документацията, с която разполага TeslaMag, Tesla вече е получила одобрение от европейските регулаторни органи за Model Y с новата батерия. В тези документи новата версия на модела Y се нарича тип 005 (в документите за вътрешна употреба - Y7CR). Пробегът на новия модел се оценява на 440 км.

Electrive съобщава, че първоначално Model Y е трябвало да се произвежда в Германия с батерии тип 4680, но поради недостиг кросоувърът се сглобява тук с батерии с клетки 2170, които компанията използва в повечето си електромобили от дълго време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай