Загадъчна вест. Потребителите на Фейсбук изтръпнаха

С помощта на вградена троянска програма събрали потребителски данни

Загадъчна вест. Потребителите на Фейсбук изтръпнаха | StandartNews.com

Компанията за киберсигурност Bitdefender разкри мащабна измама, насочена към феновете на изкуствения интелект (AI).

Нападателите създали фалшива страница Midjourney във Facebook и с помощта на вградена троянска програма събрали потребителски данни.

Повече от милион души са се абонирали за информационна страница с компютърен вирус, предназначен да събира информация за потребителите, като например пароли, съобщава таблоидът The Sun.

Експерти от Bitdefender смятат, че хакерите първо са намерили популярна страница и след това са я преименували на Midjourney.

Въпреки факта, че страницата популяризира инструмент за изкуствен интелект, връзките, публикувани там, не могат да се използват за отиване на уебсайта Midjourney. Вместо това е активиран злонамерен софтуер, предназначен да краде чувствителни данни.

В доклада си Bitdefender описва как функционира зловредният софтуер. Експертите го идентифицираха като програма за кражба на информация, предназначена да събира лична информация от заразени устройства.

Хакерите могат да получат онлайн идентификационни данни за акаунт, финансова информация и дори да прочетат лични съобщения. Компанията смята, че събраните данни могат да бъдат продадени в тъмната мрежа или за финансови измами.

Никога не кликвайте върху връзки за изтегляне от непроверени източници, дори ако са публикувани на страници в социални медии и имат голям брой последователи. Ако трябва да инсталирате определен софтуер, определено трябва да посетите официалния уебсайт на разработчика, за да го изтеглите, но не трябва да изтегляте файлове от сайтове на трети страни или да кликвате върху подозрителни връзки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай