Южна Корея ще изгради свой подводен град

Селището до Улсан ще има свой собствен център за данни

Южна Корея ще изгради свой подводен град | StandartNews.com

Финансираният от южнокорейското правителство проект за подводно селище в близост до метрополиса Улсан включва не само работни и жилищни помещения, но и високопроизводителен център за данни. В рамките на проекта ще бъдат проучени особеностите на изграждането и поддържането на такива комплекси. Проектът се ръководи от Корейския институт за океански науки и технологии (KIOST) с подкрепата на Министерството на морското дело и рибарството.

През първия етап петима души ще живеят в експерименталното селище в продължение на един месец. Интересно е, че центърът за данни е неразделна част от проекта KIOST. Той ще помогне за разработването на бъдещи подводни центрове за данни, които са енергийно ефективни и устойчиви. Освен това се планира да се изпробва система за ранно предупреждение за морски бедствия, както и комплексът да се използва за подводен туризъм. В дългосрочен план е възможно да се построи дори отделен хотел към него

Проектът на стойност 30 млн. щ. долара ще бъде завършен за пет години, а 80% от разходите по него ще бъдат покрити от правителството. Освен KIOST, в проекта участват 23 агенции и частни компании, включително Корейският институт за аерокосмически изследвания и SK Telecom. Очаква се той не само да бъде лесно интегриран в местната агломерационна инфраструктура, но и да спомогне за постигане на въглеродна неутралност чрез подводно съхранение на данни в центъра за данни, който очевидно трябва да се охлажда "безплатно" с морска вода.

Според учените, експлоатацията на подводния град ще наподобява живота в космоса. Също като на космическа станция, той ще се използва за тестване на всякакви технологии и провеждане на различни научни експерименти. Град Улсан, който е в близост е избран заради благоприятните природни условия и наличието на добре развит корабостроителен капацитет, което ще допринесе за бързото изграждане на офшорни структури.

Вече се наблюдава засилен интерес към подводните центрове за данни в изпълнението на различни задачи. Ммикроцентровете за данни по проекта "Натик" на Microsoft и много подобният китайски "Хайлендър" са предназначени за разполагане в крайбрежни води и се изграждат с цел подобряване на енергийната ефективност. Алтернативно те могат да изплават и да работят на повърхността. От друга страна, решенията за подводен облак са проектирани да бъдат инсталирани на дълбочина от 3000 метра, за да се защити физическият достъп до тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай