Високотехнологична тоалетна седалка открива бъбречни заболявания и диабет

Тя ще бъде в помощ на много хора

Високотехнологична тоалетна седалка открива бъбречни заболявания и диабет | StandartNews.com

Израелският стартъп разработи „първото в света устройство, базирано на AI и спектроскопия“, което осигурява постоянно и неинвазивно наблюдение на отделянето на урина – ефективна алтернатива на стандартния химичен или микроскопски анализ.

Технологията вече се използва за възрастни пациенти в заведения за подпомагане на живот в Холандия, където събира все повече и повече данни всеки път, когато използват тоалетната.

„Опитваме се да хванем болести, преди да отидете на лекар“, казва Гай Голдман, главен изпълнителен директор на Olive Diagnostics , компанията зад продукта.

Авангардната технология вече може да сканира урината ви за ранни признаци на диабет, хронично бъбречно заболяване, рак на пикочния мехур, инфекции на пикочните пътища (инфекции на пикочните пътища) и дехидратация – всеки път, когато отидете до тоалетната.

Сензори, монтирани на тоалетна седалка, са в състояние да измерват начина, по който светлината се отразява от потока на урината в реално време, което позволява точна диагноза на редица заболявания.

Те оптически анализират 3000 молекули, съдържащи се в урината – всяка от които взаимодейства с различна честота на светлината.

Устройството, наречено Olive KG, изпраща 64 светлинни честоти през урината, докато е в движение, като пасивно открива молекулите и използва данните, които събира, за да идентифицира здравословни проблеми.

Сензорът, който може да се монтира на всяка тоалетна, има светлини от едната страна и фотодиод от другата, който измерва колко светлина преминава в него.

Olive KG открива протеини, червени кръвни клетки, нитрати, pH и плътност на урината, както и други характеристики (обем, налягане, цвят, честота).

„Урината регулира количеството минерали, които трябва да имате в тялото си, което я прави наистина добър биомаркер за откриване на куп болести“, казва Голдман. „Хората смятат, че това е просто отпадък, но тя всъщност регулира тялото. Например, ако имате твърде много натрий, тялото ви се отървава от него чрез урината ви.

Понастоящем компанията се фокусира върху предоставянето на точен анализ на урината – медицинският термин за анализ на урината – за пациенти в напреднала възраст и особено за техните потомци, които може да се притесняват, че са дехидратирани или са се заразили с инфекция.

Данните, събрани от Olive KG, се изпращат директно до клиничните отделения на заведенията, с които работи в момента. То може да се свърже с новото си приложение за Apple Watch Olive WatchOS, което предоставя резултати от анализ на урината, базирани на AI, към смарт часовници.

Компанията също така създава нов сензор, който ще започне да продава директно на клиенти, заедно с приложение, което предоставя потребителска диагностика, до края на 2023 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай