В САЩ създадоха подробна 3D карта на Марс с помощта на суперкомпютри

Тя е достъпна за всеки, който има смартфон.

В САЩ създадоха подробна 3D карта на Марс с помощта на суперкомпютри | StandartNews.com

Наслаждаването на забележителностите на Марс вече е по-лесно от всякога. В Съединените щати създадоха публично достъпна карта на Червената планета въз основа на огромен брой изображения, направени от известния космически апарат на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter.

Новата карта е съставена с помощта на суперкомпютри и облачни технологии и предоставя триизмерни изгледи с висока резолюция на повърхността на планетата. Картата е създадена с участието на Научния център по астрогеология на Геологическата служба на САЩ (USGS) и се състои от над 4800 цифрови модела на терена (DTM) и повече от 155 хил. снимки на марсианската повърхност. Както е посочено в центъра, сега всеки собственик на смартфон на Земята може да използва тези данни - това се отнася и за притежателите на компютри и други устройства и сега, според учените, буквално всеки може да даде потенциален принос към изследванията.

Данните са събрани от контекстуалната камера на Mars Reconnaissance Orbiter, способна да заснема изображения с разделителна способност до 6 м на пиксел, покриващи едновременно площ с ширина 30 км и дължина 160 км. Изчисляването на двойки изображения на една и съща местност и обработката им със суперкомпютър е позволило на екипа от учени да създаде цифрови обемни модели (DTM), последвани от формиране на подробен триизмерен пейзаж - приблизително по същия начин, по който мозъкът обработва информацията от двете човешки очи, създавайки триизмерен образ на околната среда.

Процесът обаче е ресурсоемък и изисквал изчислителната мощ на суперкомпютъра "Денали", разположен в Южна Дакота. Съобщава се, че при използване на стандартен компютър за изпълнението му биха били необходими от 2 до 35 години. Въпреки това 4800-те съставени DTM са само върхът на айсберга до момента, като екипът работи върху хиляди други двойки изображения, за да създаде по-подробен пейзаж. Освен това двойки изображения, направени от друга камера от модула HiRISE - с невероятна разделителна способност до 25 см на пиксел, но тя заснема само малки части от повърхността. За да направят данните публично достъпни, учените трябваше да обработят каталог от 155 000 изображения, еквивалентни на 114 Тбайта данни, като използват облачната технология на НАСА.

Тестовете показаха, че получените изображения са "стабилни и полезни" - данните вече могат да се анализират наистина в облака и могат да се разглеждат, без да се налага да се изтегля всяко изображение в неговата цялост, буквално на смартфона под ръка.

Данните се съхраняват в облака на Amazon в базата данни Open Data Registry и са безплатни за използване. За да се улесни процесът на търсене и изтегляне за широк кръг потребители, е представен и специален инструмент за търсене, който може да се използва веднага, въпреки че все пак си струва да се използва компютър за по-голямо удобство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай