Удължава се срокът за кандидатстване в космическия лагер Space Camp

Тази година патрон ще бъде Татяна Иванова

Удължава се срокът за кандидатстване в космическия лагер Space Camp | StandartNews.com

Срокът за кандидатстване по престижната международна програма за ученици Space Camp Turkey се удължава до 20 март 2022 година. Това съобщава Център за творческо обучение, който вече 13 години е Координатор на програмата за цяла България. Новата крайна дата ще даде възможност на още повече ученици да изпратят своите есета за участие в конкурса и да се състезават за допълнителни стипендии, благодарение на нови спонсори сред Общините и партньорски училища.

В инициативата вече се включиха няколко български общини, сред които Русе, Силистра, Козлодуй и Казанлък. Те ще предоставят на избрани ученици стипендии за участие в лагера по модел на Американската космическа агенция NASA. От своя страна, Център за творческо обучение ще предостави по една стипендия на всяка партньорска община. Своето желание да спонсорират участниците вече са заявили Фондация „Лекови“, Фондация „Лъчезар Цоцорков”, куриерска фирма Еконт и др.  Всеки желаещ да се включи в партньорската програма на Space Camp, може да се свърже с представител на Центъра и да заяви своя интерес.

“С откриването на нови възможности за още спонсорства ще дадем шанс на повече ученици от 11 до 15-годишна възраст да се класират за участие и стипендия за космическия лагер в гр. Измир, Турция това лято. Вярваме, че за поредна година те ще представят страната ни достойно и ще се върнат не само с отличия, но и заредени с много знания и умения, които ще са им от огромна полза в бъдеще” – посочва Мирослава Димитрова, координатор на програмата.

От образователната организация съобщават още една важна новина – патрон на програмата тази година ще бъде 19-годишната Татяна Иванова, чиято амбиция е да стане първата жена космонавт от България. Едва на 15 години тя печели своето място сред участниците в космически лагер в Турция и споделя, че това е била една от най-важните стъпки към постигане на мечтата й. Била е и член на журито в програмата, а днес тя е и единствената българка сред 250 участника от цял свят, приета в програма без аналог за кандидат-астронавти, организирана от Международния институт по космически науки и Project PoSSUM в партньорство с двата космически университета в САЩ.

Всеки ученик, който желае да последва примера ѝ, може да го направи като попълни формуляра за участие в конкурса – https://spacecamp.cct.bg/.

Съвсем скоро предстои да бъдат обявени още новини за Space Camp Turkey, първата от които ще бъде представянето на звездното жури от експерти в различни области, което ще оценява есетата от конкурса, както и подробности за критериите за оценка. А на 12 април – международният ден на авиацията и космонавтиката, ще бъдат обявени стипендиантите и всички класирали се за участие в звездната програма тази година.

Тук може да прочетете повече технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай